Gazdaság

Hurrá nyaralunk!

nyaralás (nyaralás, lazulás)
nyaralás (nyaralás, lazulás)

Bár statisztikusok szerint egyre kevesebben engedhetjük meg magunknak a külföldi nyaralást, aki útnak indul sokat megtakaríthat azon, ha út közben is átgondoltan intézi pénzügyeit.

A bankkártya reklámok üzenete alapján fontos kellék a plasztik, ám – miként arra Hargitainé Várhegyi Teréz, az OTP Bank ügyvezető igazgatója, a Kártya Üzleti Igazgatóság vezetője felhívta a figyelmet a külföldi utazások során érdemes valamennyi készpénzt is magunknál tartani a célország devizanemében, hiszen bármikor előfordulhat olyan helyzet – például a repülőtéri transzfernél, vagy tömegközlekedési jegyeknél – amikor valamilyen szolgáltatást nem tudunk bankkártyával rendezni.

Készpénzre is szükség lehet

A valutaváltás előtt mindenképp ajánlott előzetesen tájékozódni az árfolyamokról, hiszen jelentős különbségek lehetnek az egyes pénzváltóknál. Számunkra általában kedvezőbb, ha a valutaváltást nem azonnali készpénzes tranzakcióként hajtjuk végre, hanem forintban vezetett bankszámlánk egyenlegének terhére vásároljuk meg számlavezető bankunktól a szükséges külföldi fizetőeszközt.

Nagyobb mennyiségű készpénzt azonban semmiképp sem ajánlott magunknál tartani, hiszen bankkártyával ma már szinte mindenhol lehet fizetni a világon. Indulás előtt ugyanakkor mindenképpen érdemes ellenőrizni a kártya lejárati dátumát, illetve azt, hogy tudjuk-e a PIN kódot, hiszen az ATM tranzakcióknál, illetve chipes bankkártyáknál a POS terminálon végzett fizetéseknél is meg kell adni azt. Ennek hiányában tehát nehéz helyzetbe kerülhetünk.

Az utazás előtt ajánlott végiggondolni azt is, hogy a magunkkal vitt bankkártyához milyen készpénzfelvételi és/vagy vásárlási limit tartozik, s ha kell, ezeket módosítani. Az itthon megszokott árakhoz mért korlátok ugyanis a külföldi árszinten kevésnek bizonyulhatnak, melynek következtében kellemetlen helyzetbe kerülhetünk egy külföldi szállásfoglalás vagy autóbérlés során.

Hasznos lehet továbbá áttekinteni az OTP Bank ügyvezető igazgatója szerint azt is, hogy a bankkártyához kapcsolódik-e biztosítás, és ha igen, az pontosan milyen eseményekre terjed ki, valamint, hogy ez a konkrét utazásra elegendő lesz-e vagy szükséges a kiegészítése.

Az előrelátó tervezés ellenére bármi történhet útközben, ezért a számlavezető bank legfontosabb telefonszámainak feljegyzése sem hiányozhat az utazási információk közül. (A belföldön megszokott kék és zöld számok külföldről nem hívhatók.)

Melyik kártya az ideális?

Az utazással kapcsolatos költségek tervezése során érdemes figyelembe venni azt is, hogy (akárcsak itthon) a kártyás fizetés külföldön is jellemzően díjmentes, de esetenként a devizanemek közti konverzióval számolni kell. Előbb a vásárlás pénzneméről a kártyatársaság saját elszámolásra használt devizanemére váltja (euróra vagy USA dollárra) a kérdéses összeget. A nemzetközi kártyatársaság által elszámolt összeget pedig a számlavezető bank váltja át forintra. Mindemellett jó tudni azt is, hogy néhány ország szabályai lehetővé teszik azt, hogy a kereskedő eltérő árat állapítson meg ugyanarra az árura attól függően, hogy a vevő készpénzzel vagy kártyával fizet.

A készpénzfelvételnek – akárcsak itthon – legtöbbször díja van. Ezek a díjak jellemzően magasabbak az itthoniaknál, jelentősek lehetnek azonban az eltérések attól függően, hogy a pénzfelvétel milyen ATM-ből, illetve milyen kártyával történik. Előrelátó tervezéssel sokat lehet tehát ezen spórolni. Ennek egyik módja lehet olyan bankkártya kiváltása, amely ingyenes készpénzfelvételt biztosít külföldön is (legalább néhány országban). Ilyet már Magyarországon is fél tucat bank hoz forgalomba. Emellett érdemes tájékozódni a számlavezetőnél a helyi viszonyokról: azonos csoporthoz tartozó pénzintézetek jellemzően kedvezményes díjat számolnak fel ugyanis a csoporthoz tartozó intézmények ügyfeleinek.

Az óvatosság sohasem árt

A felhőtlen nyaralást egy apró hiba is elronthatja, így külföldön különösen érdemes a talán már unalomig ismételt biztonsági szabályokat szem előtt tartani:

o          A kártyát mindig tartsuk biztonságos helyen

o          Bankkártyás fizetés esetén ne tévesszük a kártyánkat szem elől, inkább kérjük meg az eladót, hogy a fizető terminált mobilizálja.

o          A PIN-kódot tartsuk a lehető legnagyobb titokban. Aki a kártyával együtt a PIN-kódot is megszerzi, közvetlenül hozzáfér a bankszámlánkhoz.

o          ATM-ből történő készpénzfelvételnél lehetőleg ügyeljünk a környezetünkre is. A kivett készpénzt ne az automatánál számolgassuk, félreeső, elhagyatott helyen álló automata esetén pedig próbáljunk meggyőződni arról, nem manipulálták-e a készüléket (pl. eltömődött a bankjegynyílás, a gép nem adja vissza a kártyát).

o          Autóbérlés vagy szállodafoglalás bankkártyával történő fizetése esetén kalkuláljunk bankszámla egyenlegünk bizonyos hányadának a szolgáltatás igénybevételének végéig tartó esetleges zárolásával.

Készült a Pénziránytű Alapítvány támogatásával

További információk a témában: www.mindennapipenzugyeink.hu,

www. facebook.com/mindennapipenzugyeink

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik