Gazdaság

Hol kössem le a pénzem?

Bár a jócskán 10 százalék fölötti akciós kamatok eltűntek a kínálatból, szó sincs arról, hogy csökkennének a betéti kamatok. Sőt.

A piac szerkezete alaposan átalakult – írja a Bankometer.hu elemzése. A jó hozamnak ma már ára van: hosszabb lekötés, egyéb pénzügyi termékek (biztosítás, befektetési jegy) megvásárlása, rendszeres megtakarítási programban való részvétel. A tudatos megtakarítók azonban egyre inkább megtalálhatják a szokásaikhoz, jövedelmi viszonyaikhoz legjobban illeszkedő formákat. A megállapítás ugyanakkor fordítva is igaz: azok, akik nem kezelik megtakarításaikat, még hosszabb távon is csak gyenge kamatra számíthatnak.

Erőteljes a verseny

A kamatok emelkedése tavaly november végén indult, de igazi lendületet január első felében kapott. Ekkor a pénzintézetek egymásra licitálva jelentették meg a jócskán 10 százalék fölötti akciós ajánlatokat, amelyet döntően 2 hónapos lejáratra, s jellemzően csak újonnan befizetett forrásokra adtak.

Jól mutatja a történteket az akciós kínálat alakulása, ahol a két hónapos lekötések átlagkamata a január második hetében tapasztalt 7,01 százalékról kevesebb, mint két hét leforgása alatt 8,19 százalékra ugrott, miközben az egyéb időtávoknál csak mérsékelt emelkedés volt megfigyelhető. A 6 hónapos átlagkamat 6,47, a 12 hónapos 6,52 százalékról február elejére mindössze 6,6, majd 6,74 százalékra kúszott, 3 hónapra pedig érdemben nem módosultak az adatok. (Az elemzésben a Bankometer a saját gyűjtésén alapuló statisztikáját használta. A portál valamennyi kereskedelmi bank termékkondícióit követi. A betéti termékek adatai naponta frissülnek. Az aktuális ajánlatok a megtakarítási kalkulátorukkal hasonlíthatók össze.)

Változást a március hozott, amikor a két hónapos lejáratra vonatkozó kiugró ajánlatok eltűntek ugyan, ám a frissen a bankba kerülő pénzekre megmaradt a kiemelkedően magas kamat (12 százalékot meghaladó ajánlat már nem volt, ám 10 százalék körüli igen). Az akciós átlag március elején 8 százalékig csökkent, ám ez a szint – egyelőre úgy tűnik – keményen megtámasztotta az esést (a hónap végén az adat 8,13 százalékig korrigált).

Az újonnan a bankba kerülő megtakarítások megtartása (s nem utolsósorban a lejárati szerkezet javítása) érdekében a pénzintézetek a hosszabb lejáratokra meghirdetett akcióknál is emelték a kamatokat: 6 hónapos leköltésnél 7,09, a 12 hónaposnál 7,89 százalékig kúszott az átlag, sőt az időszak végére már 3 hónapos távnál is volt némi elmozdulás (7,06 százalékról 7,25-re). Ám míg az akciós ajánlatoknál emelkedtek a kamatok, az alapbetéteknél jóval mérsékeltebb volt a növekedés.

Kombinált betétek

Az elmúlt hónapokban egyre több olyan kombinált betét jelent meg a piacon, amelyeknél a magas kamat feltétele valamilyen egyéb termék megvásárlása (vagy megléte): biztosítás, befektetési jegy, önkéntes pénztári tagság. E módozatoknál a kamatok növekedése még az akciós termékeknél tapasztalt mértéket is felülmúlták: tavaly november és idén március vége között 7,7 százalékról 8,86 százalékra nőtt az átlag, miközben az ezen ajánlatok nélküli betétek átlagkamata mindössze 4,6 százalékról 4,81 százalékra emelkedett.

A harmadik, egyre határozottabban kirajzolódó trend szerint egyre több olyan termék kerül a piacra, amely a rendszeres, kisebb összegű megtakarítások elhelyezését ösztönzi. A megfelelő összeg (általában minimum 10 ezer forint) elhelyezésekor a kamat magas (jelenleg 7,5-5 százalék), ha ennyi pénz nem érkezik a számlára a kamat ennél alacsonyabb, ha pedig csökkent a tőke (pénzfelvétel volt) a maradékra felszámított kamat minimális. Ilyen terméke van egyebek mellett a CIB, Erste, Citi, illetve a Sopron Banknak.

Az egyéb ilyen programok keretében arra van lehetőség, hogy a kisebb összegű, rendszeres megtakarítással is elérhetők legyenek értékpapírok (jellemzően befektetési jegyek). Ezek között van olyan is, amelyhez kedvezőbb kamatozású betét is kapcsolódik. Ilyen termék található a Raiffeisen, az MKB és az UniCredit ajánlatai között.

A megtakarítás-kalkulátor itt érhető el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik