Gazdaság

Csak a fővárosiakat nem fenyegeti a kikapcsolás veszélye

Vidéken számos városban kikapcsolják a melegvíz-szolgáltatást, ha a fogyasztó többszöri felszólításra, behajtási kísérletre sem fizeti ki távhőszámláját. Több száz család lehet, aki hidegvízzel kénytelen mosakodni.

Nagy port vert fel nemrégiben, hogy a Győri Közszolgáltató és Vagyongazdálkodó Zrt. (Győrszol.) erőteljes fellépésre szánta el magát a távhődíj-tartozókkal szemben: kilátásba helyezték a melegvíz-szolgáltatás felfüggesztését is. Győrben erre korábban nem volt példa. Azért most szánták el magukat a lépésre, mert a lakáscélú ingatlanokban élők távhődíj-elmaradása 2011 végére meghaladta az 560 millió forintot.

Azokban az önkormányzati szociális bérlakásokban, ahol távhőszolgáltatás is van, mintegy százötven bérlő több mint 60 millió forint távhődíjtartozást halmozott fel. A felfüggesztésről több mint 400 győri fogyasztó kapott értesítést. A hátralékuk 150 ezer forintnál több volt. Mivel sokaknak gond a számlák fizetése, körülnéztünk, mi a helyzet más nagyvárosokban. Debrecenben már 15 éve alkalmazzák a kikapcsolást a nemfizetőkkel szemben, Miskolcon egy éve, Budapesten viszont nem.

A kikapcsolás nem cél, hanem eszköz

A Debreceni Hőszolgáltató Zrt.-nél a 31 000 lakossági fogyasztóból több ezer a tartozók száma. Ebben benne vannak azonban az évekkel korábban bennragadt pár száz forintos és a milliós tételek is. A jelenlegi összes kinnlevőségük egymilliárd forint közelében van, de ennek közel fele 90 napon belüli, amelynek döntő hányada (98 százaléka) behajtható – írta megkeresésünkre Csonka Tibor vezérigazgató. Saját behajtókkal érik el ezt a jó eredményt, személyesen keresik meg a tartozó ügyfeleket.


Fotó: MTI / Kovács Attila

A szolgáltatás felfüggesztését amióta lehetséges (1998 óta) alkalmazzák, de mint a vezérigazgató hangsúlyozta: a kikapcsolás nem cél, hanem eszköz. A kikapcsolás veszélyére már rögtön akkor figyelmeztetik a fogyasztót, amikor a tartozás megjelenik a rendszerükben, így próbálják elérni, hogy együttműködőek legyenek, s mihamarabb fizessenek. Mivel az utóbbi öt évben újra megnőtt a kinnlevőségük, valamennyivel több ügy végződött kikapcsolással, mint korábban. De még így is a legtöbb esetben meg tudnak állapodni részletfizetésben. Debrecenben jelenleg 77 lakossági fogyasztónál szünetel a melegvíz-szolgáltatás és 18 nem lakossági ügyfélnél függesztettek fel minden szolgáltatást.

Ha a bérlőtől nem lehet behajtani, a bérbeadót is előveszik

A Miskolci Hőszolgáltató Kft. (MIHŐ) tavaly óta alkalmazza a használati melegvíz-szolgáltatás korlátozását. Mintegy 32 ezer lakásban szolgáltatnak, s a tartósan nem fizetők száma eléri a 2900-at. A lakossági és önkormányzati kinnlevőségük összesen mintegy 2,3 milliárd forint, ennek kevesebb, mint egyharmada az önkormányzati tartozás, amely folyamatos csökken. Azt írták: az önkormányzati tartozás „behajtására” nincs szükség, mivel a teljesítés megállapodás szerint történik.

Miskolcon mind a bérlakásokban élőknél, mind a saját tulajdonú ingatlanoknál vannak kifizetetlen számlák, e szerint nem tesznek különbséget a behajtásnál. Viszont ha bérlakásról van szó, akkor először a lakás használójával szemben lépnek fel, és amennyiben a bírósági végrehajtási eljárás a lakás használójával szemben eredménytelenül zárul, úgy a lakás tulajdonosával szemben érvényesítik követelésüket.

A használati melegvíz-szolgáltatást több száz fogyasztónál korlátozzák. A korlátozásnál figyelembe veszik a követelés értékét, a tartozás lejáratát, valamint a korlátozás költségeit is. A kizárások száma egyébként folyton változik az új kizárások és a visszakapcsolások miatt (amikor az adós rendezi tartozását). Miskolcon is az az elsődleges cél, hogy a díjfizetőket a tartozásuk rendezésére sarkallják, ennek érdekében a borsodi nagyvárosban is van részletfizetési lehetőség (a tárgyhavi díj mellett pluszban). A kinnlevőség-kezelést a MIHŐ házon belül oldja meg.

Jó tudni:

A szociális törvény alapján a közüzemidíj-hátralékosok az önkormányzatoktól adósságkezelési segítséget kaphatnak és lakásfenntartási támogatást is igénybe vehetnek. A közüzemi díjtartozás elengedését, átütemezését, vagy a részletfizetési lehetőséget viszont a szolgáltatótól kell kérni.

Budapesten csak ritkán kapcsolják ki

A Budapesten szolgáltató Főtávnál a teljes díjfizetői kör 14-15 százaléka van hátralékban. Közületeknél ezek 95 százalékát be tudják szedni 120 napra, a lakosságnál pedig 90 százalék feletti ez az arány. Februárban 12 640 fizetésre felszólító levelet küldtek ki a lakosságnak 306 millió forint követelésre, s átlagosan 960 olyan közületi díjfizetőjük van, aki hasonló levelet kapott.

A többi közüzemnél a szolgáltatás elzárása csak önálló épületeknél illetve olyan lakásokban lehetséges, ahol egyedi mérő van. S mivel a távhő nem ilyen, és a távhődíj-tartozásra nincs kollektív felelősség, egész tömböket nem kapcsolhatnak ki. Ezért lakossági felhasználóknál eddig nem függesztette fel a szolgáltatást a Főtáv, az egyéb felhasználóknál viszont igen. A közeljövőben például egy irodaháznál (16,4 milliós tartozás), egy táncstúdiónál (2,2 milliós tartozás) és egy sporttelepnél (18,4 milliós tartozás) tervezik a szolgáltatás felfüggesztését. A Főtáv külsős cégre, a DHK Zrt-re bízta a követelésbehajtást.

A tartozások 35 százaléka 5 éven belül sem folyik be

A DHK-nál jelenleg a közüzemek közül csak a FŐTÁV elmaradó követeléseit kezelik, de tárgyalnak már más cégekkel is. Körülbelül 26 ezer főtávos adóst tartanak számos, s az egy adósra jutó átlagos tőketartozás 250 ezer forint. Másfél éven belül a követelések 40 százalékát tudják behajtani, 3 éven belül 54 százalékra kúszik fel az eredményességi mutató, ám 35 százalékot még 5 éven belül sem tudnak behajtani. Úgy tűnik tehát, hogy a debreceni modell jóval hatékonyabb.

A DHK-nál is van részletfizetési lehetőség, ennek maximális futamideje 18 hónap. A futamidő megállapításánál figyelembe veszik az adós anyagi lehetőségeit és szociális helyzetét. Minden olyan adós kaphat ilyen lehetőséget, akiknél a behajtási eljárás még nem jutott el a végrehajtási szakaszig. Tapasztalatuk szerint azok az adósok, akik élnek a részletfizetési lehetőséggel, és igénybe veszik a családsegítő szolgálatokon keresztül igényelhető adósságcsökkentő támogatásokat, nagy eséllyel rendezni tudják a tartozást, és nem halmoznak fel újabbat.

Győrben sokan megijedtek

A Győri Közszolgáltató és Vagyongazdálkodó Zrt. hétfőig a 400-ból 11 lakásban kapcsolta ki a melegvíz-szolgáltatást, de az elkövetkezendő hetekben tovább folytatják a leállítást. Csak az úszhatja meg ezt a szankciót azok közül, akik a kikapcsolásról értesítést kaptak, aki egyben befizeti a teljes hátralékát, részletfizetésre nekik már nincs lehetőségük. Akinek azonban még nem küldtek a kikapcsolásról papírt, annak Győrben is felajánlják: rendezze részletekben a tartozását.

Ozsvárt Tamás, a vállalat kommunikációs vezetője elmondta még, akinél kikapcsolták a szolgáltatást, azoknál csak akkor állítják újra vissza, ha befizeti a teljes tartozását plusz a ki-bekapcsolás 16-17 ezer forint körüli díját. A figyelmeztetések kiküldése után egyébként több fogyasztó is rendezte egyben a tartozását, köztük volt olyan is, aki 1,3 millió forinttal lógott (évek óta) a szolgáltatónak. Győrben azért a melegvíz-szolgáltatást kapcsolták ki, mert minden fogyasztóhoz külön vezet egy melegvíz-cső, amit el tudnak zárni. A fűtésnél ugyanezt nem tudják megoldani.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik