Gazdaság

Csináld magad – netes utazásszervezés

Az internet elvisz bárhová, tájékoztat mindenről, segítségével semmit sem kell tudatlanul, információk nélkül csinálnunk.

Utazásunk szervezői nyilván mindent megtesznek azért, hogy pénzünkért a megfelelő szolgáltatásokat kapjuk, de mindannyian hallottunk már olyan esetről is, amikor a képeken mutatott idilli állapot köszönő viszonyban sincs a valósággal. Az internet használatával megbizonyosodhatunk  arról, hogy a tájékoztatás megfelelő, de saját magunk utazásszervezői is lehetünk, lefoglalhatjuk a szállást, a repülőjegyet, a biztosítást, és néha még kedvezményeket is kapunk. 

Az utazás megszervezése előtt érdemes pár órát a valódi tájékozódásra fordítani. Olyan szállodákban keressünk szobát határon innen és túl, amelyek weboldalán minden információt könnyedén megtalálunk. Keressük meg a a vendéglátó egység értékeléseit is, hiszen a különböző fórumokon olvasható kommentek sokat elárulnak a helyi vendégszeretetről. Fontos, hogy összehasonlítsuk az árakat, a kínált szolgáltatásokat mindenütt  és, hogy tájékozódjunk a kiszemelt hotel versenytársainak árairól. A  mindennél jobb ajánlat legyen mindig gyanús, tájékozódjunk alaposan, mielőtt megkötnénk az év utazási üzletét.  Az alapos nyomozás megnyugtató tevékenység. Vagy azért, mert a leendő vendég elkerüli a néha katasztrófával felérő csalódást, vagy azért mert megtalálta az igazit. Ha megvan a kiszemelt állomás, (és nem egy nagyon bonyolult utat, vagy távoli célt tűztünk ki) akkora szállást, a repülőjegyet, de akár még a reptéri transzfert is  megpróbálhatjuk lefoglalni mi magunk is.  Amit feltétlenül el kell intéznünk, az az utazási biztosítás megkötése – ezt is megtehetjük az interneten.

A foglalások általában a következőképpen történnek:

Az utazási szolgáltatók többségének honlapján van online foglalási, és a többség esetében internetes fizetési lehetőség is. Ha mégsem találunk ilyet, akkor sem kell meglepődni, egy picivel bonyolultabb csak a folyamat – (érdemes telefonon, vagy e-mailen egyeztetni) Ideális esetben a weboldalon elérhető információk alapján az érkezési időnk ismeretében megnézhetjük, hogy a szállodának melyik szobája üres, el tudunk-e repülni az adott időpontban, és milyen egyéb szolgáltatásokat tudunk igénybe venni. Ha minden paramétert beállítottunk, felkínálják a foglalás (és néhol a fizetés) lehetőségét.  A foglalás szállodák esetében nem mindig jár fizetési kötelezettséggel – ám elképzelhető, hogy ennek ellenére meg kell adnunk a bankkártyánk számát, ami az előleget helyettesíti. (Ha nem mondjuk le időben a foglalást, akkor általában az szoba első éjszakára számított árával megterhelhetik a számlánkat – erről érdemes előzetesen a szolgáltató honlapján tájékozódni).

Az internetes fizetés  során a kártyatulajdonos nevét, a kártya típusát és számát, lejárati dátumát és a biztonsági kódot kérik el,  amit néhol ki kell egészíteni egyéb személyes adatokkal (számlázási cím, útlevél szám). Minden fizetés után minden szolgáltatótól visszaigazoló mail-t (vouchert) kell kapjunk, amely igazolja a foglalást és/vagy a fizetést. A dokumentumot érdemes megőrizni, kinyomtatni és magunkkal vinni, az ezen található kód lesz az azonosítónk is érkezéskor, vagy a szolgáltatás igénybevételekor . A tranzakcióról ezen kívül a kártyához tartozó folyószámlát vezető bank is értesítést küld – a mobilbankos szolgáltatást igénybe vevőket  azonnal sms-ben értesítik az összeg levételéről, de a tranzakció minden esetben rajta lesz a havi bankszámlakivonaton is

A biztonságos tranzakciók érdekében fontos figyelni arra, hogy a netes fizetés megfelelő protokollon (https) keresztül menjen végbe, más url gyanús lehet. A szolgáltatók soha nem kérnek PIN kódot! A fizetési azonosító a kártya hátsó részén található háromjegyű szám. A netes szállásfoglalás netkártyával is elvégezhető,  ám ezekre a kártyákra előbb át kell utalni a foglalás árát. Lényegük éppen az, hogy mindig csak annyi pénz álljon rajtuk rendelkezésre, amit a netes vásárlás során el kívánunk költeni.(A pénzintézetek ezekkel a kártyatípusokkal teszik még biztonságosabbá az internetes fizetést.)

Készült a Pénziránytű Alapítvány támogatásával

Ajánlott videó

Olvasói sztorik