Nagyvilág

Továbbra sincs meg a lezuhant helikopter, amely Raiszi iráni elnököt szállította

MTI
Teherán, 2024. április 17. Ebrahim Raíszi iráni elnök beszédet mond az iráni fegyveres erõk napjának alkalmából tartott díszszemlén Teheránban 2024. április 17-én. MTI/EPA/Abedin Taherkenareh
MTI
Teherán, 2024. április 17. Ebrahim Raíszi iráni elnök beszédet mond az iráni fegyveres erõk napjának alkalmából tartott díszszemlén Teheránban 2024. április 17-én. MTI/EPA/Abedin Taherkenareh
A belügyminiszter kemény kényszerleszállásról beszél, a rossz időben a mentőcsapatok még nem találtak a gépre. A helikopteren volt a külügyminiszter is, a földet érés után még volt némi kapcsolat a hatóságok és a fedélzeten tartózkodók között.

Az iráni állami hírügynökség, az IRNA megerősítette, hogy lezuhant az Ebrahim Raiszi iráni elnököt szállító helikopter, miközben a szomszédos Azerbajdzsánból tartott haza baráti látogatásról – adja közre a vasárnap délutáni első jelentések után a CNN. A The New York Times szerint az ország ENSZ-képviselete is megerősítette a hírt, a lap már első hírében úgy fogalmazott, hogy a helikopter lezuhant, míg az iráni sajtó nyomán egy darabig kényszerleszállás is forgott a nemzetközi sajtóban.

Ahmad Vahidi iráni belügyminiszter úgy fogalmazott,

az egyik helikopter kénytelen volt kemény kényszerleszállást végrehajtani a ködös időjárás miatt.

A miniszter megerősítette, hogy a földet érés után volt némi limitált kommunikáció a gépen tartózkodókkal, de ennek tartalmáról nem közölt bővebbet.

A helikopter egy három helikopterből álló konvoj része volt. A félhivatalosnak számító Tasnim hírügynökség szerint a másik két helikopter, amely minisztereket és tisztviselőket szállított, biztonságosan megérkezett az úti célhoz. A nehéz időjárási körülmények – ami valószínűleg az incidenshez is vezetett – nehezítik a mentők számára az iráni elnök erdős területen földet ért helikopterének megközelítését.

Az állami televízió szerint az incidens a fővárostól, Teherántól mintegy 600 kilométerre északnyugatra fekvő Dzsolfa város közelében történt, és Hossein Amir-Abdollahian iráni külügyminiszter is a fedélzetén tartózkodott.

Frissítés: 

A The Guardian szerint az iráni állami televízió azt jelentette, hogy több órányi hiábavaló próbálkozás után a mentőcsapatok a nehéz, erdős hegyi terepen rábukkantak a lezuhant helikopterre. Az iráni Vörös Félhold humanitárius szervezet nem sokkal később cáfolta a gép megtalálásáról szóló tévés híradást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik