Gazdaság

A dombornyomott bizalmat kelt külföldön is

Külföldi nyaralásainkat korábban úgy oldottuk meg, hogy betettük a valutánkat a kis oldalzsebbe vagy elrejtettük a bőröndbe, és amikor az összes dugi zsebből elfogyott a pénz, hazajött a család.

A bankkártyák megjelenésével változott a módi. Összegyűjtöttük, hogy mire érdemes odafigyelni.

Utazás előtt érdemes megnézni a bankkártya lejáratának idejét, mert a lejárt kártyákat sehol sem fogadják el, ami egy idegen országban kellemetlen felismerés lehet. Kevésbé kellemetlen, de mégiscsak gondot okozhat, ha még itthon korlátoztuk a napi vásárlási vagy készpénzfelvételi limitet, és nem készültünk fel arra, hogy esetleg olyannyira megtetszik Törökországban egy perzsaszőnyeg, hogy a nyaralás utolsó napjáig járkálunk az ATM-hez, hogy végre összegyűljön az ára.  A gyorsabb ügyintézés érdekében érdemes felírni  a bankkártya számát, valamint a kártya hátoldalán egyébként általában megtalálható pénzintézet információs vonal számát arra az esetre, ha a kártyánk elveszne,  vagy ellopnák, Figyelni kell arra, hogy az itthoni kék és zöld számok külföldről nem hívhatók, így érdemes előre tájékozódni arról, hogy a meglátogatott országból hogyan érhető el a hazai pénzintézet.  Nagyon hasznos tanács: tekintve, hogy idegen országban járunk, érdemes odafigyelni az ATM beállított nyelvére, nehogy arámiul próbálkozzunk elvégezni egy olyan tranzakciót,  amit tulajdonképpen nem is akartunk…

Az elektronikus és a dombornyomású kártyákat szinte minden országban egyenlő mértékben elfogadják, ám a dombor-nyomotthoz tatoznak plusz szolgáltatások. Ilyen például, hogy egyes bankoknál ez a típus külföldön is pótolható elvesztés vagy letiltás esetén. Az elveszett, ellopott dombornyomott kártyák esetén a letiltási díja ugyan drága (több ezer forint), de a pótlásnak nincs külön költsége.  Külföldi utazás során e kártyák további előnye, hogy az autókölcsönzőkben csak ezt fogadják el, és hogy ezzel a kártyával biztosan lehet a neten is vásárolni. Az általános vélekedés szerint azonban a legjobb érv a dombornyomott kártya mellett, hogy bizalmat kelt az emberekben.

Készült aPénziránytű Alapítvány támogatásával

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik