Nagyvilág

Tilos a fegyver, alkohol és Tiktok, Franciaország próbálja lenyomni a zavargásokat Új-Kaledóniában

MTI
MTI

A francia állam vasárnap hatalmas rendfenntartó műveletet indított a dél-csendes-óceáni Új-Kaledónia szigetcsoportján, ahol a választási reform ellen kirobbant zavargásokban hatan meghaltak.

A több mint 600 csendőrrelnzajló művelet célja, hogy „teljes mértékben visszaszerezzék az ellenőrzést a Nouméa és a repülőtér közötti 60 kilométeres főútvonal felett” – jelentette be Gérald Darmanin francia belügyminiszter az X közösségi oldalon.

A légiközlekedést kedden felfüggesztették, a szigetcsoport kormánya becslése szerint 3200 ember rekedt a területen.

Az új-kaledóniai francia főbiztosság közölte, az állam mozgósít a lakosság védelmének biztosítására és a köztársasági rend helyreállítására. Bejelentették egyben, hogy „több száz belbiztonsági, logisztikai és operatív támogató és polgári biztonsági erő” érkezik majd az eddigi erősítésen felül.

Az ellenőrzés erőszakos visszaszerzése valószínűleg hosszabb feladat lesz a rendvédelmi erők számára. Az egyes városrészekben minden este tapasztalható erőszakos cselekmények azt mutatják, hogy a zavargók továbbra is nagyon elszántak.

A valóság az, hogy vannak (…) törvénytelen területek (…), amelyeket fegyveres bandák, függetlenségpárti bandák, CCAT-bandák irányítanak. Ezeken a helyeken mindent elpusztítanak

– mondta Philippe Blaise, Új-Kaledónia déli tartományának alelnöke a BFMTV helyi műsorszolgáltatónak szombaton.

A helyi fellépést koordináló egység (CCAT) egy radikális függetlenségpárti szervezet, amelyet erőszakra való felbujtással vádolnak.

A szigetcsoport hatóságai továbbra is fenntartják az este 6 és reggel 6 óra közötti kijárási tilalmat, a gyülekezési tilalmat, a fegyverszállítás és az alkohol árusításának tilalmát, valamint a TikTok alkalmazás használatának tiltását. A lakosság számára napról napra nehezebbé válik a közlekedés, az alapvető szükségletek megvásárlása és az önellátás. Egyre kevesebb üzletet sikerül kinyitni, és a sok közlekedési akadály miatt egyre nehezebben jutnak el hozzájuk az ellátmányok, különösen a leghátrányosabb helyzetű városrészekben.

Vasárnap reggel a déli tartomány, ahol a lakosság közel kétharmada él, bejelentette, hogy az összes iskola zárva marad a héten. A francia hatóságok azt remélik, hogy a csütörtök óta érvényben lévő rendkívüli állapot megfékezi az erőszakot, amely hétfőn kezdődött egy választási reform elleni mozgósítást követően, amelyet az őslakos kanak nép képviselői támadtak meg, mivel választási súlyuk csökkenésétől tartanak.

Vasárnapra a helyzet valamelyest lecsillapodott. Darmanin a nap folyamán közölte, hogy a rendőrségi egységek időközben elhordták a kiégett autóroncsokból emelt több mint 70 úttorlaszt Nouméában a nemzetközi repülőtérhez vezető útról. Az útvonalon még nem állt helyre a közlekedés, ugyanis a repülőtér újbóli megnyitása még napokat vehet igénybe

– ismertette a francia tengeren túli terület köztársasági főbiztosa, Louis Le Franc. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik