Gazdaság

Pénzügyek az életciklus egyes szakaszaiban

A pénzügyi világ megismerése általában a havi zsebpénz beosztásánál kezdődik. Ezzel nagyjából párhuzamosan az élelmes szülő nyit egy bankszámlát a gyereknek.

A még élelmesebb szülő emellett azt tanácsolja, hogy havi zsebpénzének egy hányadát fizesse be a számlájára és ennek egy részét lekötött betétként, vagy megtakarítási számlán helyezze el. 14 éves kortól szülői jóváhagyással tehát már rendelkezhetünk bankszámlával és bankkártyával. Amint elérjük a felnőttkort, megismerkedünk a hitel és a hiteltörlesztőés fogalmával. Felsőfokú tanulmányaink finanszírozására 18-25 évesen felvehetünk Diákhitelt, és az e-banki szolgáltatások rendszeres használóivá válunk.

Ekkor derül ki, hogy milyen fontos odafigyelni vállalt kötelezettségeinkre, hiszen a hitelfelvétel precizitást és józanságot követel meg. 25-30 éves kor körül jellemzően az állampapír befektetések iránt érdeklődünk, esetleg megismerkedünk az alacsony kockázatú befektetési jegyekkel, az önkéntes nyugdíjpénztárral és egészségpénztárral, valamint a folyószámla- és áruhitel fogalmával. Következő életszakaszunk 30-35 év közé tehető, ekkor kerül előtérbe kerül a gyermekvállalás, valamint a lakás- és autó hitel, ingatlan és gépjármű biztosítások, , és esetleg az olyan speciális megtakarítási termékekek, mint a Babakötvény. 35-50 évesen magabiztosan mozgunk a pénzintézetek termékei között, hitelkártya birtokosok vagyunk, tartós befektetési számlánk van, élet- és vagyonbiztosítást kötünk, és megpróbálkozunk részvénybefektetésekkel, valamint magasabb kockázatú befektetési jegyekkel. Az 50 éves kor közeledtével egyre inkább a nyugdíj előtakarékossági termékek lesznek érdekesek, míg nyugdíjas éveinkben leginkább az alacsony kockázatú megtakarításokkal és a életjáradékkal tarthatjuk mozgásban pénzügyeinket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik