Gazdaság

Pénzügyi analfabéták a magyarok

Teljesen tájékozatlanok a magyarok a pénzügyekben – ez derül ki a Magyar Nemzeti Bank és a Pénziránytű Alapítvány közös felkérésére végzett, nemrég publikált kutatásból.

A reprezentatív felmérés szerint a magyarok több mint egyharmada nem is végez semmilyen összehasonlítást, ha pénzügyi szolgáltatást vesz igénybe.

Ahhoz képest, hogy a pénz mennyire hatja át a hétköznapokat, a magyarok többsége nem igazán törődik saját pénzügyeivel – állapítható meg a felmérés eredményeiből. A kiadásokat és a bevételeket a többség egyáltalán nem tartja nyilván, a megkérdezettek 67 százaléka nem készít családi költségvetést… A többség megelégszik azzal, hogy éppen kijön a hó végén, és időben be tudja fizetni a számláit.

A szakértők szerint ugyanakkor éppen a válság mutatott rá arra, hogy ez a fajta pénzügyi gondolkodás – pontosabban a tudatos pénzügyi tervezés és a tájékozódás hiánya – milyen súlyos problémákhoz vezethet. A hitel felvételekor a többség alig mérlegeli azt, hogy kedvezőtlen körülmények között képes lesz-e fizetni a törlesztőrészleteket, például akkor, ha a forint gyengül a svájci frankhoz képest, vagy ha éppen valaki állás nélkül marad. A kutatásban megkérdezettek több mint a fele nem rendelkezik semmilyen megtakarítással, így amennyiben elvesztenék munkahelyüket, az tragikus helyzetet teremtene a számukra.

De a tájékozatlanságot mutatja az is, hogy a magyarok többsége egyáltalán nem törődik azzal, valójában a számára leginkább megfelelő pénzügyi szolgáltatásokat veszi-e igénybe. A bankszámla megnyitása, a biztosítás megkötése, vagy a hitel felvétele előtt csak a megkérdezettek kisebb része végzett valódi összehasonlítást és tájékozódott az árakról, a feltételekről több szolgáltatónál is. A többség általában az ismerősök, barátok és rokonok tanácsai alapján választ bankot, biztosítót vagy pénztárat, és nem méri fel saját lehetőségeit.
Mindezek után nem meglepő, hogy a válaszadók mintegy 40 százaléka alig vagy egyáltalán nem tartja magát tájékozottnak a pénzügyek terén – miközben a többség ennek ellenére fontosnak tartaná ezt.

A Hír24 tájékoztató sorozatot indít annak érdekében, hogy a tájékozottsági arányok javuljanak, aminek előfeltétele, hogy mindenki fel tudja tenni a megfelelő kérdéseket, valamint időt szánjon a számára leginkább megfelelő ajánlat felkutatására. Heti rendszerességgel jelentkező sorozatunkból többek között kiderül majd az is, mit tehetünk, hogy egyensúlyba hozzuk a családi költségvetésünket, vagy ha éppen pénzügyi zavarba kerülünk, mire kell figyelni, ha számlát nyitunk, külföldre utazunk vagy hitelt veszünk fel.

Készült a Pénziránytű Alapítvány támogatásával

Ajánlott videó

Olvasói sztorik