Gazdaság

A kormány belevágna a kötelező kamarai tagságba

A tagdíj adók módjára lesz behajtható, de még nem tudni, mennyi lenne.

Széles körű jogosítványokat adna a kereskedelmi és iparkamaráknak a most készülő kamarai törvény. A Napi Gazdaság szerint a kabinet gyors ütemet diktálna. A laphoz eljutott törvénytervezet szerint a jogszabály már július elsejével hatályba lépne, megállapítva a kötelező kamarai tagságot valamennyi Magyarországon működő vállalkozás, egyéni vállalkozó számára.

A tervek szerint a kamarák széles körű országos és helyi, a gazdaság működését érintő, befolyásoló jogalkotás-előkészítési, véleményezési jogosítványokat kapnának. Az eddigieknél nagyobb súllyal esne latba a szavuk a különféle állami pénzalapok gazdaságfejlesztési, ösztönzési, kereskedelemfejlesztési döntéseinek meghozatalakor is.

Azt egyelőre nem tudni, hogy mekkora lenne a tervezett tagdíj. A törvénytervezet szerint a nagyobb vállalkozások esetében mindenesetre a megelőző éves korrigált nettó árbevétel, evás vállalkozásnak az eva törvény szerinti adóalap, egyéni vállalkozóknak pedig az összevont jövedelem meghatározott ezreléke lenne a fizetendő tagdíj.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik