Belföld

Orvosok a kötelező kamarai tagság ellen

Az orvosok valódi jogosítványokat akarnak a tagdíjért cserébe.

Aláírásgyűjtés kezdődött a kötelező orvosi kamarai tagság ellen – írja a Népszava. A lap úgy tudja, Éger István kamarai elnök már a választások előtt megállapodott a Fidesszel, hogy sokéves lobbi-tevékenységéért cserébe egy, az egészségbiztosítóval azonos jogkörökkel rendelkező kamarát vezethet. Erre később a szakkormányzat is ígéretet tett.

A most nyilvánosságra került egészségügyi salátatörvény tervezetében viszont nem szerepel a szándék. Ahhoz, hogy a kamara újraalakulhasson, illetve hogy jövő év elején már kérhessék az orvosoktól a be- vagy visszalépést, november közepéig a parlament elé kell vinni az erre vonatkozó passzusokat.

Az egészségügyért felelős államtitkárság által előkészített, ám jelenleg “jegelt” szabálytervezet ugyan előírná a kötelező tagságot, a tagdíjfizetést is, de nem adna túl sok jogkört a testületnek, csak véleményezési jogot az egészségbiztosítóval kötött szerződések ügyében. Az orvosok azért kezdtek aláírásgyűjtésbe, mert Éger István nem utasította egyértelműen vissza a neki megküldött javaslatot. A tervezett tiltakozó levél aláírói úgy vélik: ha a kormány nem adja meg a valódi jogosítványokat a kamarának, akkor vissza kell utasítani a kötelező tagságot is – írja a Népszava.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik