Belföld

Kötelező kamarai tagság jöhet az egészségügyben

A javaslat szerint a kamarák fogják működtetni a teljes körű független etikai rendszert. Szócska Miklós elnézést kért.

Visszaállítaná a kormány a kötelező kamarai tagságot az egészségügyben – közölte a nemzeti erőforrás miniszter parlamenti expozéjában. Réthelyi Miklós az egészségügyben működő szakmai kamarákról szóló törvény módosításának vitájában kifejtette: ha az Országgyűlés elfogadja a jogszabály-módosítást, a jövőben – néhány kivétellel – csak az végezhet egészségügyi tevékenységet, aki tagja a szakképesítése szerint illetékes egészségügyi szakmai kamarának.

A kötelező kamarai tagság visszaállítása mellett a javaslat szerint a kamarák fogják működtetni a teljes körű független etikai rendszert valamennyi hivatásgyakorlóra vonatkozóan. Kibővítik az egészségügyi kamarák szakmai minőségbiztosítási feladatkörét, és kiterjesztik a szakmai kamarák véleményezési jogköreit – ismertette a miniszter.

Mint mondta: a kormány azért erősíti meg a szakmai kamarákat, mert a gyógyításhoz, a gyógyuláshoz szükség van minden orvos, ápoló, gyógyszerész tudására, tapasztalatára.

A tárcavezető szerint azzal, hogy 2007. január 1-jével a szocialista kormányzat eltörölte az egészségügyben a kötelező kamarai tagságot, jelentősen meggyengítette a Magyar Orvosi Kamarát, a Magyar Gyógyszerész Kamarát és a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamarát. Az MSZP-SZDSZ-kormány célja a szakma tagjainak “oszd meg, és uralkodj” elven történő szembeállítása volt azért, hogy a szervezetek ne tudják felemelni a szavukat a reformoknak nevezett átalakítások során – mondta Réthelyi Miklós, hozzátéve, e döntés miatt a kamarák nem tudtak a súlyuknak megfelelőn részt venni a szakpolitikai döntések előkészítésében.

Nyílt pályázat az intézmények vezetői posztjára

Nincsenek előzetes döntések, az állami egészségügyi intézmények vezetői posztjára kiírt pályáztatás nyílt, várják a szakmai jelentkezőket – mondta Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár.

Szócska Miklós kedden az állami fenntartású egészségügyi és háttérintézmények vezetőivel egyeztetett egyebek között a múlt héten kiírt pályázatokról. A jogszabályváltozásból adódó helyzet miatt döntöttek az általános tisztújítás mellett, más konkrét oka ennek nem volt – közölte az államtitkár.

A Magyar Nemzet hétfői számában azt írta: az általa megkérdezett érintettek közül többen is azt állítják, csak a közlönyből tudták meg, hogy a jövőben nagy valószínűséggel nem számítanak a munkájukra.

Szócska Miklós hétfőn azt mondta, több érintettet telefonon előre tájékoztatott a tervezett intézkedésekről, akiket nem tudott elérni, azoktól elnézést kér. Az államtitkár keddi tájékoztatóján ismét elnézést kért azoktól a vezetőktől, akiket nem tájékoztatott előre. Elmondta, azokat, akik szerepeltek a mobiltelefonja névjegyzékében, megpróbálta elérni még a közlöny megjelenése előtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik