Gazdaság

A hitelrabszolgák felszabadítása állami feladat is

Erdei Tamás szerint "a bankoknak is áldozatot kell hozniuk, de az államnak is be kell szállnia a probléma megoldásába".

A Bankszövetség elnöke örül a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete által kiadott javaslatnak, amely a svájcifrank-hitelek átváltását szorgalmazza euróalapúra. Erdei Tamás az InfoRádiónak azt mondta, ebben az esetben a hitelesek realizálják a veszteségüket, de kevésbé veszélyezteti őket később a valutaárfolyam ingadozása, csak ez sem oldja meg az összes problémát.

A bankok az elmúlt években komoly eszköztárat dolgoztak ki, hogy segítsenek a még fizetni képes, de bajba jutott adósokon – ez a javaslat ebbe beleillik – tette hozzá Erdei Tamás. Az MKB Bank elnök-vezérigazgatója azt elképzelhetetlennek tartja, hogy a bankok nagyjából azonos kondíciókkal működő kampányt és csak egy terméket alkalmazzanak.

A pénzintézetek néhány héten belül kialakíthatják konstrukciójukat, mert nemcsak az ügyfeleket, hanem a bankokat és a kormányt is sokkolta a frank hirtelen megugró árfolyama. Erdei Tamás hozzátette: az átváltást megelőző jelleggel is lehetne alkalmazni, tehát nem csak azoknál, akiknek nehézségeik vannak a hitel fizetésével.

Aki csak limitált összeget tud a törlesztésre fordítani, annak megfontolandó az átváltás. Aki ki tudja várni, hogy a svájci frank normálisabb pályára kerüljön, annak érdemesebb kivárni – tanácsolja a szakember. Erdei kiemelte: százezerre tehető azok száma, akik komoly fizetési késedelemben vannak, valószínűleg több tízezer esetben végrehajtási eszközzel kell élniük a bankoknak.

A kormány áprilisig meghirdetett kilakoltatási moratóriumáról Erdei Tamás azt mondta: az piacidegen, nem fenntartható, mert megszünteti a jelzáloghitelezést. Hozzátette: nincs egyetlen eszköz a probléma megoldására. A bankoknak is áldozatot kell hozniuk, de az államnak is be kell szállnia a probléma megoldásába.

AJÁNLOTT LINK:

Erdei Tamás: A kormányt is sokkolta a svájci frank árfolyama (InfoRádió)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik