Gazdaság

Felszámolnak egy magyar pénzintézetet

A betétesek kártalanítása megkezdődött.

Megindította a felszámolási eljárást a Jógazda Takarékpénztár ellen a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete. A PSZÁF visszavonta a Jógazda Szövetkezeti Takarékpénztár pénzügyi szolgáltatás és kiegészítő befektetési szolgáltatás végzésére jogosító engedélyét – adta hírül az ecoline.hu.

A felügyelet egyidejűleg kezdeményezte a takarékpénztár felszámolását. A határozat ellen – amit Szász Károly elnök (a képen) jegyez – fellebbezésnek helye nincs. A döntéssel egy időben az Országos Betétbiztosítási Alap megkezdte a betétesek részére a kártalanítás kifizetését.

A folyamat 20 munkanapon belül lezárul. A törvény alapján az OBA a névre szóló kamat és betétköveteléseket 100 ezer euró, tehát 27,88 millió forint összegig fizeti ki.

A PSZÁF tavaly év végén 6 hónapra felügyeleti biztost rendelt ki a Jógazda Takarékpénztárhoz. Akkor a felügyelet felszólította a pénzintézetet, hogy 90 napon belül a jogszabályoknak megfelelően rendezze tőkeszerkezetét.

A Jógazda Takarékpénztár a Ferencváros női kézilabdacsapatának névadó szponzora. A mostani döntés a csapat anyagi helyzetére is kihatással lehet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik