Gazdaság

Csak óvatosan a frankhitel átváltásával

A bankszövetség szerint a PSZÁF-javaslat nem nyújt tartós megoldást a devizahiteleseknek.

A Magyar Bankszövetség eddig soha nem véleményezte a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete által kibocsátott vezetői körleveleket, most azonban lehet, hogy kivételt tesz, mert a frankhitelek euróalapúra váltása nagyon sok embert érint – írja a Világgazdaság.

A gazdasági napilapnak Müller János, a szervezet vezető tanácsadója azt mondta, hogy egy megalapozott szakmai vélemény kialakításához több napra van szükségük a szövetség szakértőinek, mert a kérdés nem egyszerű.

A PSZÁF a vezetői körlevélben azt javasolta, hogy a bankok tegyék lehetővé ügyfeleiknek a más devizanemben meghatározott hitelek euróalapúra történő átváltását. A felügyelet fő érve az, hogy az euró forinthoz viszonyított árfolyamának ingadozása jóval kisebb, mint a svájci franké.

A PSZÁF szerint ezért az átváltott hitel törlesztése kiszámíthatóbbá válik. S mivel a devizaalapú hitelek csaknem 98 százaléka hosszú lejáratú, Magyarország euróövezethez történő csatlakozása előtt várhatóan csökken, majd a csatlakozást követően teljesen megszűnik az árfolyamkockázat.

A Bankszövetség vezető tanácsadója ugyanakkor a köztévében azt mondta, hogy az elképzelés egy lehetőség a sok közül, de nem nyújt tartós megoldást azoknak, akik segítéségre szorulnak. Müller János szerint olyan megoldás kellene, ami tartós segítséget ad, ennek érdekében további tárgyalásokat tartanak szükségesnek a PSZÁF és a kormány közreműködésével. Arra a kérdésre, hogy támogatják-e az ajánlást úgy válaszolt: “Pozitívan fogadtuk a lehetőséget.”

Szántó András devizaelemző az Estében kiemelte: az utóbbi 15 évet tekintve a frank még soha sem volt ilyen erős, így számíthatunk a gyengülésére. Svájcnak is káros az erős valuta, nemcsak a turizmus, hanem az export miatt is, ezért a svájci gazdaság újabb lépéseket tesz a frank gyengítésének céljából.

A javaslat megjelenése után több makroelemző is arra figyelmeztetett, hogy – noha a PSZÁF érvei helytállóak, az átváltást érdemes alaposan megfontolni, hiszen aki gyorsan lép, az igen komoly árfolyamveszteséget realizál, ráadásul az euró kamata magasabb a frankénál.

Sokakat érint a frank árfolyama

Az euróra váltás lehetősége a lakossági ügyfelek jelentős részét érinti: a jegybank adatai szerint november végén 4800 milliárd forintnyi svájci frankban jegyzett hitel volt a háztartásoknál, ami a teljes állomány 56 százaléka. A frank árfolyama 1,7 millió magyar pénztárcáját érinti közvetlenül, közülük a késve fizetők aránya már több mint 8 százalék.

AJÁNLOTT LINK:

Hitelcsapda: a Bankszövetség pozitívan fogadta a PSZÁF javaslatát (Híradó)
A forint erősödése ágyazhat meg a frankhitelek végének (Origo)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik