Gazdaság

Elemzők: a piac örülne a kiadási reformoknak is

Londoni elemzők szerint kedvező, hogy a magyar kormányfő ismét elkötelezte magát az államháztartási hiánycél teljesítése mellett, de a piac jobban örülne a kiadási oldali reformoknak.

Christian Keller, a Barclays Capital vezető felzárkózó piaci közgazdásza Orbán Viktor szerdai bejelentései után elmondta: “egyértelműen jó azt látni”, hogy a kormány elkötelezett azon költségvetési célok mellett, amelyekről korábban egyezség született EU-val.

Azok azonban, akik az önkormányzati választások után több évre kiterjedő, “valamelyest stratégiaibb” költségvetési konszolidációs hozzáállásra – például az önkormányzati rendszert, az egészségügyi ellátó hálózatot vagy az állami vállalatokat érintő mély szerkezeti reformok bejelentésére – számítottak, csalódással fogadhatják az elhangzottakat.

Keller szerint jelentős nyereséggel működő szektorok vállalatainak megadóztatását célzó, szerdán bejelentett tervek “kissé Robin Hood-szerű megközelítésnek” tűnnek, és “ez nem pontosan az a megközelítés”, amelyet az elemzők a költségvetési konszolidációban látni szeretnének.

A közgazdász szerint emellett felmerül az a kérdés is, hogy a pótlólagos adók milyen hatást gyakorolnak a gazdasági növekedési kilátásokra, és hogy a kormány “nem bizonyul-e túl derűlátónak, amikor arra számít, hogy a növekedésre gyakorolt további kedvezőtlen hatás nélkül kiróhatja ezeket az adókat”, egy olyan helyzetben, amikor a belső kereslet, “a magyar növekedési sztori leggyengébb láncszeme” egyébként sem serkenti a gazdasági teljesítményt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik