Gazdaság

A pénztárak szembeszállnak a kormány terveivel

A magánnyugdíjpénztárak 100 százalékát tömörítő szakmai szervezet szerint a kormány tervezett lépései az ötvenes éveket idéző, burkolt államosítást jelentenek.

A Stabilitás Pénztárszövetség közleménye szerint mély megdöbbenéssel fogadta Orbán Viktor miniszterelnök szerdai bejelentését, amely szerint novembertől 2011. december 31-ig felfüggesztik a magánnyugdíjpénztári kifizetéseket, majd pedig kidolgozzák a törvényi feltételeit annak, hogyan lehet visszalépni a magánnyugdíjpénztárakból az állami nyugdíjrendszerbe.

A magánnyugdíjpénztárak 100 százalékát tömörítő szakmai szervezet szerint a tervezett intézkedés végeredményét tekintve több mint 3 millió magánnyugdíjpénztári tag több, mint 2700 milliárd forintos vagyonának elvonását jelenti, amely ellen a pénztárak minden lehetséges fórumon fel kívánnak lépni.

Juhász Istvánné főtitkár kijelentette: álláspontja szerint a pénztárakat érintő kormányfő által bejelentett intézkedések az ötvenes éveket idéző burkolt államosítást jelentenek. A főtitkár rendkívül sajnálatosnak tartja, hogy a kormányzat a gazdasági válság okozta problémákat a magánnyugdíjpénztári tagok megtakarításainak rovására, rövid távú politikai érdekeknek alárendelve, az érintettek szempontjainak teljes mellőzésével, erőből kívánja rendezni. A tőkefedezeti rendszer kialakításának ugyanis alapvető célja a nyugdíjrendszer biztonságos működésének, hosszú távú fenntarthatóságának megteremtése volt.

A most bejelentett intézkedések nyomán a jelenlegi tagok számára a most egyéni számlán gyarapodó vagyonnal szemben viszont nem marad más, mint egy általános ígérvény, hogy amikor ők elérik az – egyre emelkedő – nyugdíjkorhatárt, a nem mellesleg egyre inkább csökkenő népességű és elöregedő társadalom akkori keresőképes rétegének befizetéseiből az állam számukra is biztosítani tudja majd a megfelelő színvonalú nyugdíjukat – vélekedett a főtitkár.

Juhász Istvánné szerint a kormányzati intézkedések a magánnyugdíjpénztári tagok megtakarításának részbeni vagy teljes elvonását, és az azt működtető intézményrendszer teljes ellehetetlenülését vonják maguk után. Hozzátette: veszélyes és elkapkodott reakciónak tartják egy több mint egy évtizede stabilan működő rendszer felborítását arra való hivatkozással, hogy a nyugdíjrendszerrel kapcsolatos európai államháztartási statisztikák miatt Magyarország hátrányban van azokkal az országokkal szemben, ahol nem tértek át a több pilléres nyugdíjrendszerre.

A Stabilitás Pénztárszövetség az European Federation for Retirement Provision (EFRP) tagjaként nemzetközi szinten is fel kíván lépni a kormányzat most bejelentett intézkedéseivel szemben – közölte a szervezet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik