Gazdaság

Az elemzők szerint Orbánéknak tárgyalniuk kell az IMF-fel

A szakértők szerint a magyar kormány nem engedheti meg magának, hogy az árral szemben haladjon.

Pénzügypolitikai szempontból már fontosabb tényezővé válhatott a svájci frank, mint az euró forintárfolyama, mivel a rekordokat döntögető frankárfolyam immár bankszektor-stabilitási kérdéseket is felvet.

A TD Securities, az egyik vezető globális befektetési tanácsadó csoport londoni elemző részlegének szerdai helyzetértékelése szerint mivel a magyar háztartások és a vállalati adósok svájcifrank-alapú devizahitelei elérik a hazai össztermék (GDP) ötödét, a forint gyengülése “a magyar bankrendszer stabilitását is fenyegető komoly üggyé vált”.

Az MNB teljes mértékben tudatában van e fenyegetésnek, és “vészkamatemelésekkel” siethet a forint védelmére – vélik a ház londoni elemzői.

Egy másik nagy befektetési csoport, a BNP Paribas ugyancsak szerdán Londonban kiadott devizapiaci előrejelzésében azt írta: bizonyos mértékű szóbeli intervenció elképzelhető a svájci jegybank részéről, ám ennek hitelessége nem lenne túl nagy, és számítani kell a svájci frank további erősödésére, tekintettel arra, hogy a befektetők jelenleg a frankot “kvázi német márkának tekintik”.

A TD Securities londoni szakértői úgy vélekednek: a magyar kormány a jelenlegi helyzetben “nem engedheti meg magának, hogy az árral szemben haladjon”, és újra kell kezdenie a tárgyalásokat az IMF-fel, ha a piac hosszabb ideig távol tartja magát a kockázatvállalástól, és a forint még tovább gyengül a svájci frankkal szemben.

Orbán Viktor miniszterelnök megpróbálhatja kivárni az október eleji önkormányzati választásokat, de “ha a dolgok eldurvulnak”, a kormány esetleg nem tud addig sem várni, és már előbb fel kell tárnia “valós szándékait” – áll a vezető globális befektetési tanácsadó csoport szerdai londoni elemzésében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik