Gazdaság

Augusztus 15-től jönnek a költségvetési felügyelők

A kormány költségvetési (fő)felügyelőt rendelhet ki augusztus 15-től a központi költségvetési fejezetekhez, elkülönített állami pénzalapokhoz.

A költségvetési (fő)felügyelők nem klasszikus “utólagos” ellenőrzést végeznek: a kontroll a pénzügyi hatással bíró döntéseket megelőzően, a folyamatba építetten valósul meg – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

A (fő)felügyelők a 10 millió forint feletti kötelezettségvállalásoknál kifogással élhetnek. Ez akkor következhet be, ha a kifizetés nem felel meg a költségvetéspolitikai céloknak, a szükségszerűségnek vagy az időszerűségnek, s nincs összhangban a forrásszükséglettel illetve a kifizetés ütemezésével.

A (fő)felügyelő legfontosabb jogosultsága, hogy a fentiek tekintetében javaslatot tehet az intézkedés felfüggesztésére. Amennyiben ezzel a fejezetet irányító szerv vezetője nem ért egyet, egyeztetést kezdeményez az államháztartásért felelős miniszterrel. Az intézkedés mindaddig nem hajtható végre, amíg az érdemi egyeztetés nem történt meg.

A költségvetési (fő)felügyelők kirendeléséről a kormány dönt, ez nem kötelezettség, hanem lehetőség az említett szervezeti körben. A kirendelés célja a fejezet, a fejezethez tartozó költségvetési szerv, illetve az elkülönített állami pénzalap gazdálkodása és a költségvetéspolitika összhangjának megteremtése.

A költségvetési (fő)felügyelő a kincstárnokkal kapcsolatos negatív tapasztalatok alapján nem részmunkaidőben, hanem főállásban végzi a tevékenységét, a munkáltatói jogokat és szakmai irányítást az államháztartásért felelős miniszter gyakorolja, ezzel biztosítható az egységes szakmaiság, a kormányzati szándék konzekvens érvényesítése – közölte válaszában az NGM.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik