Gazdaság

Anglia is különadóval sújtaná a bankokat

Különadót tervez kiróni a konzervatív-liberális brit kormány a brit bankokra, hogy "megtéríttesse" velük a gazdaságnak általuk okozott kárt.

George Osborne pénzügyminiszter, aki szerda este mondja el éves beszédét a londoni City polgármesteri rezidenciájának hagyományos bankettjén, a Financial Times előzetes értesülése szerint hivatalosan megerősíti a bankokra kivetendő illeték tervét.

Osborne várható érvelése szerint “a tisztesség azt kívánja”, hogy a pénzügyi szektor vegye ki részét a gazdaságélénkítő és bankmentő költségvetési juttatások miatt hatalmasra duzzadt – a bruttó hazai termék (GDP) 11 százaléka felett járó – brit államháztartási hiány csökkentéséből.

Osborne – még ellenzékben, az akkori konzervatív árnyékkormány pénzügyminiszter-jelöltjeként – azzal számolt, hogy a bankadóból évente egymilliárd font (több mint 300 milliárd forint) bevétel származhat. A Financial Times számításai szerint azonban ha a brit kormány az amerikai bankadóztatási mintát követi, az akár ötmilliárd font többletbevételt is eredményezhet.

A szerdai Financial Times szerint a jelenlegi brit kormány a bankadóztatási tervek mellett megvizsgálja a lakossági és a befektetési banki üzletág szétválasztásának lehetőségét is. A gazdasági napilap úgy értesült: George Osborne pénzügyminiszter már fel is kérte Sir John Vickerst, a brit kereskedelmi felügyelet (OFT) volt vezetőjét, a Bank of England – a brit jegybank – korábbi főközgazdászát a két tevékenységi kör elkülönítésének kérdését vizsgáló testület vezetésére.

A bankreguláció kérdésében egyetértés mutatkozik a konzervatív-liberális kormánykoalíción belül. Vince Cable, a Liberális Demokraták nemzetközi tekintélynek örvendő pénzügyi szakértője, az üzleti ügyek minisztere a minap kijelentette: a “haladási irány” egyértelműen a lakossági és a “kaszinóbanki” ágazatok szétválasztása felé mutat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik