Közélet csatatér 2024

Mága Zoltán öccse Tiszabőn indul, a Fidesz korlátozott elmeállapotára hivatkozva gáncsolta volna jelöltségét

Novák Csaba hivatalos facebook oldala
Novák Csaba hivatalos facebook oldala
Névtelen bejelentő küldte el a polgármesterjelölt orvosi iratait a választási bizottságnak, majd a fideszes polgármester is Novák (korábban Mága) Csaba mentális állapotára hivatkozott a Kúria előtt. A hegedűművész testvére végül indulhat a tiszabői önkormányzati választáson, kiszivárgott orvosi dokumentumai miatt pedig feljelentést tett. A történetet színesíti, hogy Novák ellenfele, a Fidesz polgármesterjelöltje az előző önkormányzati választás után úgy lett alpolgármester, hogy pártfogói felügyelet alatt állt felfüggesztett börtönbüntetése miatt. De Mága Zoltán öccse is kapott már felfüggesztett börtönbüntetést.

Tiszabő fideszes vezetése próbálta megakadályozni, hogy a június 9-ei önkormányzati választásra nyilvántartásba vegyék Novák Csaba független polgármesterjelöltet, az Orbán Viktorral jó viszonyt ápoló Mága Zoltán hegedűművész öccsét – tudta meg a 24.hu.

Novák nyilvántartásba vételét a helyi választási bizottság annak ellenére utasította el, hogy az induláshoz szükséges negyven érvényes ajánlást leadta. A választási bizottság arra hivatkozott, hogy egy névtelen levél érkezett a testülethez, melyhez több orvosi igazolást is mellékeltek; a bizottság a levélben leírt „súlyos állításokra” tekintettel elutasította a polgármesterjelölt nyilvántartásba vételét.

A történtek miatt Novák Csaba – akit a névváltoztatása előtt Mága Csabának hívtak – a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Választási Bizottságnál fellebbezett, mely neki adott igazat, és nyilvántartásba vette. A határozat alapján a jelöltséghez szükséges feltételek teljesítése esetén a választási bizottságnak nincs lehetősége egyéb körülmények értékelésére, a jelöltet nyilvántartásba kell venni.

Ezután a község fideszes polgármestere, Bruna László kezdeményezett felülvizsgálati eljárást a Kúria előtt, amiben Novák nyilvántartásba vételének visszautasítását kérte. A helyi választási bizottság egy névtelen levélhez csatolt orvosi iratok alapján utasította el Novák indulásának jóváhagyását, és a kormánypárti polgármester is a polgármesterjelölt egészségi állapotával indokolt. Bruna úgy érvelt a Kúria előtt:

az érintett mentális egészségügyi állapota a belátási képességének dokumentált korlátozottsága miatt nem teszi lehetővé,

hogy nyilvántartásba vegyék. A beadvány szerint amennyiben Novák büntethetőségét korlátozták az ellene folyó büntetőeljárások során a kóros elmeállapotára hivatkozva, úgy ez akadálya a nyilvántartásba vételének.

Novák szerint viszont a felülvizsgálati kérelem abszurd módon feltételezésen alapul, egészségügyi adatai különleges adatnak minősülnek, melyek indokolatlan felhasználása, illetve megszerzése már önmagában jogszabálysértő, emellett passzív és aktív választójoggal is rendelkezik, és a bíróság nem korlátozta a cselekvőképességét, illetve büntetőbíróság soha nem alkalmazott vele szemben kényszergyógykezelést vagy az elmeállapotot érintő enyhítést.

A Kúria végül érdemi vizsgálat nélkül elutasította a fideszes polgármester kérelmét, mivel a csatolt meghatalmazásból nem derült ki, hogy azt a Fidesz-KDNP (mint kérelmező) képviseletére jogosult személy adta. Így véglegessé vált, hogy Novák Csaba polgármesterjelöltként indulhat az önkormányzati választáson.

Megkerestük Bruna Lászlót, aki azt közölte, ő nem kompetens az ügyben, noha ügyvédje elismerte lapunknak, hogy a polgármestertől kapta a meghatalmazást a kúriai eljárásra. Bruna jelezte, az idén már nem indul a választáson, az ügyben pedig keressük Bíró Zoltán alpolgármestert, aki a Fidesz jelöltje a polgármesteri posztra. Így is tettünk. Azonban tőle sem kaptunk érdemi tájékoztatást, mint mondta, annyit hallott, hogy valaki kifogással élt, de nem látott róla dokumentumot. Bár szembesítettük vele, hogy párttársa kezdeményezte az eljárást, erre csak annyit mondotta: „Nem, nem hiszem, mi is csak hallottuk.”

Tiszabői Önkormányzat hivatalos oldala Bruna László

Rákérdeztünk az alpolgármesternél, ő is problémásnak tartja-e Novák Csaba jelöltségét, mire azt közölte, neki is voltak dolgai, ő is „volt a törvény előtt”. Elmondta, együtt voltak érintettek az úgynevezett szocpolos csalássorozatban Bruna László polgármesterrel. Bruna lapunknak azt állította, felmentették az ügyben, Bíró pedig azt, hogy őt próbára bocsátották.

Az ügyben másodfokon eljáró Debreceni Ítélőtábla tájékoztatásából kiderült, hogy 2018 novemberében Bruna Lászlót jogerősen 300 ezer forint pénzbüntetésre ítélték, Bíró Zoltánt pedig egy év öt hónap börtönbüntetésre, amelynek végrehajtását két év próbaidőre felfüggesztették. A próbaidő során Bíró pártfogói felügyelet alatt állt. Mindez azért érdekes, mert 2019 októberében mindketten mandátumot nyertek a választáson, Bruna polgármester, Bíró pedig – még a pártfogói felügyelet alatt – önkormányzati képviselő, majd alpolgármester lett a Fidesz színeiben.

Novák Csaba helyett jogi képviselője válaszolt kérdéseinkre. Borbély Zoltán érdeklődésünkre megerősítette, valaki valódi dokumentumokat juttatott el a helyi választási bizottságnak, több mint tíz évvel ezelőtti kezelőlapokat, amelyek különösen védett személyes adatok, és amelyekhez a kérelmező legálisan nem férhetett volna hozzá. A Novák elleni bejelentésről szólva közölte, hogy egy géppel írott névtelen levélről van szó, az iratokat Törökszentmiklóson adtak fel, a névtelen levél írója pedig Téglást jelölte meg illetőségeként. Hozzátette, az iratok nem tartalmaznak olyat, hogy Novák belátási képessége korlátozott lenne. A „mentális egészségügyi állapot” kifejezés pedig, csakúgy mint az elsőfokú határozatban szereplő „súlyos állítások”, jogilag értelmezhetetlenek és valótlanok is – mondta.

A jogász azt is jelezte, hogy feljelentést tettek a Jász-Nagykun- Szolnok megyei főügyészségen különleges adatra elkövetett személyes adattal visszaélés, hivatali visszaélés és választás rendje elleni bűncselekmény gyanúja miatt.

A teljes képhez tartozik, hogy a Szolnoki Törvényszék tájékoztatása alapján Novák Csabát hatodrendű vádlottként 2014-ben jogerősen két év, végrehajtásban öt évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés miatt. A vádiratról a Velvet számolt be 2011-ben. E szerint Novák egy illegális fegyverügyletben vett részt, melynek során komoly fegyverarzenált foglaltak le a hatóságok, a többi közt AK 47-es (Kalasnyikov) gépkarabélyt és három rakétakilövőt. Bár védője akkor arról beszélt, hogy ügyfele akaratán kívül keveredett egy kusza fegyverbeszerzési ügyletbe, Novák Csabát elmarasztalta a bíróság, igaz, a büntetett előélethez fűződő hátrányok alól mentesült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik