Gazdaság

Nanocső-rádió

Szén-nanocsövekből sok minden készült már; szilárdságuk miatt használják ezeket nagy terhelésnek kitett eszközökben, például teniszütőkben, vagy, mivel félvezetőként működnek, elektronikai komponensekben is.












Nanocső-rádió 1



Nanocső-rádió 2

Nanocső-rádió 3
Nanocső-rádió 4

A University of California mérnökei most miniatűr rádiót készítettek nanocsőből; ennek érdekessége, hogy egyetlen tubusból épül fel.
Működését demonstrálandó, az amerikai tudósok először a Derek and the Dominos zenekar Layla című számát játszották le eszközükkel, majd a Beach Boystól a Good Vibrations következett. A nanoméretű – azaz a milliméter egymilliomod részének megfelelő nagyságú -, két elektróda közé illesztett csövecske tökéletes rádióként működik: képes egy magadott hullámhosszra hangolódni, a fogott jelet felerősíteni, demodulálni – vagyis leválasztani róla az átvitelhez szükséges komponenseket -, majd egy hozzá csatolt hangszóró felé közvetíteni. Korábban e feladatok elvégzéséhez külön áramkörökre volt szükség, most azonban a nanocsőben lévő speciális kristályszerkezet szolgál erre. Az erősítést és a demodulációt például az okozza, hogy a csövecske saját elektronjainak természetes rezgései a beérkező elektromágneses hullámok hatására megváltoznak. A hangolást pedig a nanocső hosszának módosításával érik el. A kutatók szerint az egyetlen molekulának is felfogható tubusból könnyen készíthető a 40-400 megahertz tartományban működni képes, vagy a mai FM rádiók képességeit is tudó parányi készülék. Érdekes lehet még a nanocső rádió szenzorként, és bonyolultabb elektronikát is irányítani képes antennaként is – a gyakorlati alkalmazás lehetőségeit most vizsgálják a kaliforniai fejlesztők.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik