Nagyvilág

Tűzoltó és erdész okozhatta a pusztító erdőtüzeket Chilében

Lucas Aguayo Araos / ANADOLU / Anadolu / AFP
Lucas Aguayo Araos / ANADOLU / Anadolu / AFP
Szándékosan idézhették elő az ország középső részén pusztító februári erdőtüzeket, amelyekben 137 ember életét vesztette.

A két férfit helyi idő szerint pénteken őrizetbe vették –  írja a chilei rendőrségre hivatkozva az MTI. Az erdőtüzek két kisebb, egyidejűleg keletkezett tűzből alakultak ki február 2-án Vina del Mar és Valparaiso város közelében. A lángok gyorsan terjedtek a hőség és az erős szél miatt, a hatóságok kezdetektől fogva gyanították, hogy szándékos gyújtogatás történhetett. Helyi sajtójelentések szerint az őrizetbe vett tűzoltó másfél éve vett részt a chilei – önkéntesekből álló – tűzoltók munkájában.

A nyomozók teljes egészében rekonstruálni tudták, hogy mit követett el a két gyújtogató. Ivan Navarro, a nyomozás vezetője elmondta: az erdészeti hatóságok egyik tisztségviselője volt az, aki a tűz hatékony elindításához szükséges ismeretekkel rendelkezett, ő választotta ki, hogy mikor és hol gyújtsanak tüzet ahhoz, hogy a lángok a lehető legnagyobb pusztítást okozzák.

A tűzgyújtáshoz használt anyagokat megtalálták az egyik őrizetbe vett lakásán. A nyomozók vizsgálják, hogy a két gyanúsítottnak köze lehet-e más, korábbi erdőtüzek előidézéséhez is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik