Tudomány

A Katrinánál is durvább viharokat várnak idén

HO / NOAA / AFP
A Katrina eléri Floridát 2005-ben.
HO / NOAA / AFP
A Katrina eléri Floridát 2005-ben.
Júniusban kezdődik a szezon, 8-13 trópusi ciklon válhat hurrikánná.

„Az óceánban keletkező nagy hőmennyiség és a La Nina időjárási jelenség következtében nagyon, nagyon aktív hurrikánszezon lesz idén” –  idézi az MTI Clare Nullist, a Meteorológiai Világszervezet szóvivőjét. Hozzátette: Egyetlen szárazföldet érő hurrikán képes hosszú évekre visszavetni a társadalmi-gazdasági fejlődést.

Az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) előrejelzése szerint a nevesített viharok száma 17 és 25 között lesz, ezekből a viharokból várhatóan 8-13 válik hurrikánná. Az amerikai előrejelzők szerint 2024-ben

akár hét „rendkívüli” hurrikán is kialakulhat az Atlanti-óceán térségében.

Matthew Rosencrans vezető amerikai meteorológus szerint idén nagyobb viharok várhatók, mint 2005-ben, a hírhedt Katrina és a Rita évében. Az atlanti-óceáni hurrikánszezon, amely júniustól novemberig tart, nyolc egymást követő éven át az átlagosnál erőteljesebb volt. Clare Nullis hangsúlyozta, hogy a figyelmeztetéseknek köszönhetően valóban drámaian csökkent a halálos áldozatok száma, még ha sok kis fejlődő karib-tengeri szigetország aránytalanul sok veszteséget szenved el mind a gazdaság, mind az emberéletek terén.

1970 és 2021 között a trópusi ciklonok világszerte vezető okok voltak a regisztrált humán és a gazdasági veszteségek terén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik