Gazdaság

Sikeresek a dohányzásról leszoktató brit programok.

Ezeken 2003 és 2006 között mintegy másfél millióan vettek részt,

s 54 százalékuk – a teljes dohányos populáció mintegy 8 százaléka – abba is hagyta a cigizést.

A szív- és érrendszeri betegségek kockázatát
a légúti megbetegedések is növelik – állítják brit tudósok. A kórházak adatait elemezve arra a következtésre jutottak, hogy a légúti baj megduplázza a szívinfarktus, vagy az agyvérzés bekövetkeztének valószínűségét a megbetegedést követő héten, s mindennek télen a legnagyobb a veszélye.

Hidrotermális épülethűtő-rendszert alkalmaznak
kanadai kutatók a légkondicionálás kiváltására. A Torontóban működő megoldásban az Ontario-tóból kiszivattyúzott víz egy hőcserélő központban levegőt hűt le, a gázt ezután belvárosi irodaépületekbe továbbítják.

Nanogyöngyöt állítottak elő amerikai kutatók.
Az elektromágneses tér hatására működő, gyógyszeradagolásra alkalmas nanorészecske a szervezet bármely pontjára eljuthat, ám csak meghatározott területen – például egy besugárzott tumorban – engedi szabadon a hozzá kötött gyógyszermolekulákat.

A tőzeglápok kiszárítása,
területük mezőgazdasági művelésbe vonása, valamint a tőzeg elégetése az ipari eredetű kibocsátás 10 százalékának megfelelő mennyiségű szén-dioxiddal terheli a környezetet – állapították meg az ENSZ szakértői. Az eredmények a világszerte előforduló tőzeglápok védelmének fontosságára hívják fel a figyelmet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik