Gazdaság

Építészetre hangolva

Tíz éve alapította építészirodáját Zoboki Gábor; a Zoboki-Demeter és Társaik Építésziroda Kft. eddigi legismertebb szellemi terméke a Művészetek Palotája.












Építészetre hangolva 1


Építészetre hangolva 2

Építészetre hangolva 3
Építészetre hangolva 4

Eleinte orvosnak készült, aztán majdnem zenész, végül mégis inkább építész lett belőle. A tavalyi évig rendszeresen karmesterkedő Zoboki Gábornak a muzsika mára „csupán” a szenvedélye maradt. Olyannyira, hogy interjúnkat követően Salzburgba, onnan pedig Bayreuth-ba repült operát hallgatni. Ha otthon van, háromezer darabos bakelitgyűjteményének valamelyik becses darabja repíti a komolyzene világába a konzervatóriumi és zeneakadémiai tanulmányokat is maga mögött tudó építészt, aki éppen a zenei képzés miatt még évet is halasztott a Budapesti Műszaki Egyetemen. Végül az építészet mellett döntött, ami nem volt rossz választás. Ezt számos szakmai elismerés, a többi között a Prix d’Exellence 2006, a Pro-Architectura 2006, illetve épületei is bizonyítják, amelyek közül három az Év lakóháza díjat nyerte. „Építés közben az opera és a színház világa inspirál” – állítja a frankofón elkötelezettségéről is ismert tervező, aki ha teheti, badacsonyi szőlőjében tesz-vesz, vagy épp antik mandzsettagomb-gyűjteményét gondozza.

MESTER ÉS KÖTŐDÉS. Amikor a pályája beindulásáról kérdezzük, Zoboki Gábor ars poeticájával együtt tárja elénk mindazt, amit a kezdetekről tudni érdemes. Szerinte az építészetben a mesterek melletti tanulás, az alkotási folyamat végigkövetése (az első gondolatok felskiccelésétől a kiviteli terveken keresztül egészen az épület megépítéséig) a szakmai fejlődés kihagyhatatlan grádicsai. Az alkotásban való részvétel, annak eredményei, a vázlatok megelevenedése meghozzák a kedvet a munkához. Így volt ezzel ő is. Tanulóéveit több műhelyben töltötte: diplomája kézhezvétele után három évig dolgozott Zalaváry Lajos mellett a Középülettervező Vállalatnál (Közti). Itt egyből a budapesti Astoriánál lévő irodaház, az East-West Business Center tervezésébe csöppent. Tanulóévei alatt oktatójával igazi mester-tanítvány viszony és kötődés alakult ki, amit Zoboki a fiatal kollégáival való együttműködésében örökít tovább.









Építészetre hangolva 5


ZOBOKI GÁBOR


■ 44 éves, nőtlen. Építész diplomáját 1988-ban a Budapesti Műszaki Egyetemen szerezte.
■ 1997-ben alapította saját építészirodáját, amelyben többségi tulajdonos. Két évvel később csatlakozott hozzá Demeter Nóra építész, aki tulajdonostársa lett, ekkor vette fel a cég Zoboki-Demeter és Társaik Építésziroda Kft. nevet. Az iroda építészeti és szakági tervezést végez, jelenleg 20 alkalmazottal és átlagosan 150 alvállalkozóval dolgozik.
■ Hobbija a komoly-zene, gyűjti a régi mandzsettagom­bo­kat, s szabadi-dejében Badacsony-ban szőlés­z­kedik.

Építészetre hangolva 5
Építészetre hangolva 4

Álláspontja szerint, egy tervezőirodában zajló munka inkább „társas műfaj”, mint szólótáncos feladat. Az építészeti tervezés 24 órás hivatás, ami megszállottság hiányában nehezen művelhető. Ebből neki bőven jutott, sőt mára sem fogyott ki belőle. Amikor munkahelyet váltott és a Budapesti Várostervezési Intézetben (Buváti) dolgozott, az ő buzgalma révén indult el a Városháza-projekt és a Károly körúti bazársor lebontása. Lendületét átmenetileg megtörte, hogy munkahelye 1997-ben átalakult, így kényszerpályára került. Nem is nagyon volt más választása, mint saját tervezőirodát alapítani. Ezt még ugyanabban az évben megtette, s az iroda egyik épületével mindjárt el is nyerte az Év lakóháza díjat.

Zoboki cégéhez 1999-ben csatlakozott társtulajdonosként Demeter Nóra építész, aki néhány évvel korábban költözött haza Amerikából, zsebében a Berkeley-n és a Yale-en szerzett építész diplomákkal. Gábor inkább az építészeti kreatív feladatokat koordinálja, míg Nóra a belsőépítészeti tervezés mellett az iroda működésének az irányítója. Cégüket attól kezdve érezték biztos lábakon állónak, amikor elnyerték az első komolyabb bériroda-projektet. Jelenleg összesen 255 ezer négyzetméternyi irodaház tervezését végzik.

ZENEPALOTA. De ne szaladjunk ennyire előre, mert a cég életében már az első közös év meghatározta a rákövetkezőt. Szerintük mázlisták voltak, amikor megkereste, majd megbízta őket a Four Seasons Hotels építész csapata, hogy vállalják el budapesti szállodájuk, a Gresham Palota főépítészeti munkálatait. Bele is ugrottak a dologba, de 8 hónap után kiszálltak. A szakítás részleteibe Zoboki Gábor nem szívesen bonyolódik bele, a szépre emlékezve viszont azt mondja, ha mindez nem történik meg, nem lett volna kapacitásuk a Millenniumi Városnegyed 10. tömbjére kiírt tervpályázat elkészítésére, ez esetben pedig nem kaphatták volna meg a lehetőséget a Művészetek Palotája (Müpa) megtervezésére sem. „A legjobb pályázati terv nyert, ráadásul a szakma egybehangzó elismerése mellett. Zoboki Gábor pályáját és korát figyelembe véve a legkedvezőbb időben bizonyította tehetségét, mert a Müpa sikere egész jövőbeli pályafutására kihat” – hangsúlyozza Marosi Miklós, a Közti stúdióvezető építészmérnöke. Véleményét csak egy apró magánkritikával egészíti ki, miszerint az épület hátsó, a Lágymányosi hídra néző homlokzata az ő tetszését nem nyerte el, de az épület belseje kárpótolja ezért a szépséghibáért. Nem osztotta véleményét a Nemzetközi Ingatlanszakmai Szövetség (FIABCI) által felkért nemzetközi zsűri, amely 2006-ban a Müpáért Zoboki Gábornak ítélte az egyik legrangosabb nemzetközi építészeti díjat, a Prix d’Exellence-t. Öt éven keresztül, az épület 2005-ös átadásáig, a Müpa az egyik legfontosabb projektjük volt, de párhuzamosan dolgoztak egyebek mellett a Center Point Irodaház tervein is.

A kis tervezőstúdió időközben komoly építészirodává fejlődött, üzletmenetük stabilizálódott, munkatársaik létszáma fokozatosan emelkedik. A Somlói úton épült, 42 lakásból álló, általuk tervezett társasházat most adták át, a Sasadliget lakópark első tömbjeinek lakásai pedig nagy százalékban elővételben elkeltek. Finta Józsefen kívül talán ma Zoboki az az építész, akinek a neve brand is egyben.













Építészetre hangolva 1


Építészetre hangolva 2

Építészetre hangolva 3
Építészetre hangolva 4

Aktuális munkáiról azt mondja, fél éve dolgoznak egy nyugat-szibériai kulturális központon, és két nemzetközi pályázaton indulnak. Az egyik a bonni hangversenyterem, a másik Velence turisztikai kapujának építészeti kialakítására kiírt pályázat, amelyre az olasz város mérnökirodája kérte fel őket. A nemzetközi porondon való megmérettetés tudatos választás részükről, főleg, amióta az Equator (egy európai építészirodákat összefogó vállalkozás) hazánkból őket hívta meg tagjai sorába. De itthon is izgalmas feladatok találják meg Zobokit: nemrég a Pannon GSM új, törökbálinti székházára kiírt tervpályázatot nyerték meg, valamint a Corvin Áruház rekonstrukciójával folytatják kulturális projektjeik sorát.

Az építésziroda eddigi működése sikertörténet – buktatók, tévedések, és azok következményei eddig jobbára elkerülték őket. Ebben persze nem csak a mázlinak volt szerepe; tervezői szemlélete, szervezőkészsége és üzleti érzéke ritkán csalja meg Zobokit. Akinek a begyűjtött elismerések közül talán a BBC Music komolyzenei újság júliusi számának a rangsorolása a legkedvesebb, amely a Müpa nagytermét akusztikájáért a világ legjobb tíz hangversenyterme közé sorolta.









Építészetre hangolva 5


SAROKPONTOK


■ A mesterek melletti tanulás a szakma kihagyhatatlan leckéje
■ Az építészeti tervezés 24 órás hivatás, ami megszállottság hiányában nehezen művelhető
■ Érdemes vállalni a nemzetközi megmérettetést, nyitni a nemzetközi pályázatok, meghívások, szervezetek irányába

Építészetre hangolva 5
Építészetre hangolva 4

Ajánlott videó

Olvasói sztorik