Gazdaság

Egy lépéssel a piaci trendek előtt

Minden magyarországi ingatlanfejlesztő álma lehet a stockholmi irodapiac: a szerződések közel 65%-a előbérletben köttetik.












Egy lépéssel a piaci trendek előtt 1


Egy lépéssel a piaci trendek előtt 2
Egy lépéssel a piaci trendek előtt 3

Előbérlet alatt itt azt értjük, hogy még az első kapavágás előtt befut az első nagy ügyfél és igyekszik biztosítani a számára legelőnyösebb feltételeket az adott projektben.

Mi lehet az oka annak, hogy a budapesti piacon olyan kevés hasonló ügylettel találkozunk? Lehet, hogy a késő nyolcvanas – kora kilencvenes években az ingatlanpiac irányában megalapozott bizalmatlanság a mai napig hátráltatja a bérlőket és a fejlesztőket?

Többségük emiatt folyamatosan bizonyítja a piacnak hozzáértését és megbízhatóságát: a Skanska az elmúlt 19 év alatt több mint 100.000 négyzetméternyi irodaterületet adott át úgy, hogy egyetlen nappal sem lépte át az ígért időpontot. Ugyanezt a hagyományt kívánják erősíteni legújabb fejlesztésükkel, a Népliget Centerrel (26.000 m2). Az alapkőletétel tavaly júniusi ünnepségét a tőlük megszokott, profi, gördülékeny építkezés követte: jelenleg az ötödik emeleten folyik a munka, ami nemhogy nem jelent késedelmet vagy a határidők be nem tartását, hanem sokkal inkább némi „előredolgozást” vetít előre.

Minden bizonnyal nemcsak a pontos átadási időpontokkal nyerte meg ügyfelei bizalmát a Skanska: a magas minőséget az előrelátás, a gondos tervezés és egy profi csapat garantálta az East-West Business Centerben, a West End Business Centerben, a Science Parkban, a Light Cornerben és ez fogja hosszú távon megtartani a bérlőket a Népliget Centerben is. Itt egy újabb érdekes adat a Skanska-irodaházakról: a határidők betartása és a legkiválóbb minőségű irodaterületek mellett nevük garantálja azt, hogy a bérlők nagy része előszeretettel hosszabbítja meg a lejáró szerződéseket.













Egy lépéssel a piaci trendek előtt 1


Egy lépéssel a piaci trendek előtt 2
Egy lépéssel a piaci trendek előtt 3



Mit mondhatunk még el egy fejlesztőről, amit – azután, hogy naponta több ezer reklámmal kell megbirkóznunk, kiszűrnünk, szelektálnunk – szívesen észben tartanánk? Ami egy kicsit több, mint a hozam, a bérleti díj, a nyitható ablakok, a jó tömegközlekedés?

Például azt, hogy a Skanska az egyetlen fejlesztő, amely „nulla munkahelyi baleset” programjával évek óta vezeti a dolgozóit legkevésbé veszélyeztető építőipari munkáltatók listáját – világszerte, mialatt 54.000 dolgozójának többsége 8 órát tölt naponta építkezési területen.

Energiatakarékos épületek tervezésével a világon mindenhol egy lépéssel a piaci trendek előtt jár – nemcsak azért, mert az ügyfelek szívesen látják az alacsonyabb költségeket: környezetvédelem iránti elkötelezettségét nem egyszer bizonyította már fák ültetésével, veszélyeztetett állatok kimenekítésével is.

Ugyanakkor azt is jó látni, hogy a cég magyar piac iránti bizalma töretlen: nemcsak a Népliget Center fogja erősíteni a Skanska budapesti portfóliáját. A Scandinavian Gardens az M5 bevezetőjének túlsó oldalán több mint 60.000 négyzetméternyi fejlesztést ígér, a Hungária körút–Thököly út sarkán megépülő irodaház pedig mintegy 13.000 négyzetméterrel járul majd hozzá a környék üzleti életbe való bevonásához. Ahogy az Irinyi József utca környéke sokat változott a Science Park megjelenésével, úgy alakul át, szépül az új irodai központ, a reptéri folyosó arculata is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik