Gazdaság

Nyomtatott testek

Háromdimenziós printert fejlesztettek ki a Fraunhofer Institut brémai laborjának mérnökei: a szerkezet újdonsága, hogy a könnyen formázható anyagok, például gyanták helyett fémtintából nyomtat térbeli testeket.

A különféle fém és műanyag tárgyak automatikus gyártását azok a módszerek tették lehetővé, amelyek számítógépes programozásnak köszönhetően egy meghatározott formájú testből anyagleválasztással alakítják ki a kívánt formát. A gyors prototípus-gyártás ezzel a semmiből hozza létre a tárgyat, vagyis ez a módszer felépítéssel dolgozik. Ez az eljárás rendkívül jól jön mintadarabok készítésénél, mert előgyártott elemek nélkül készíthető el a végleges test.

A német kutatók által fejlesztett printer is így működik. A munkaasztalon a gép a milliméter egytizedének megfelelő vastagságban először speciális fémport terít, majd erre a rétegre a fémötvözetek előállításában használt kötőanyagot juttat. Ezután újabb fémpor emelet következik, majd a szendvicset felhevítik. Ekkor a töltőanyag kiég, és 98 százalékos sűrűségű fémhab jön létre. Több printerfejjel különböző szemcsenagyságú por adagolásával lokálisan eltérő belső szerkezetű, tetszőleges tulajdonságú zárványokkal rendelkező fémtestek készíthetők villámgyorsan, amelyek számos ma még hagyományos úton gyártott fém alkatrészt helyettesíthetnek. A kutatóknak sikerült például az Airbus cég számára a szélcsatornás kísérletekhez használható turbinaalkatrészt előállítaniuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik