Gazdaság

Piskótaprakszis

Intarziával, hologrammal, lézeres gravírozásokkal, raszteres nyomatokkal, alumínium feliratokkal és káprázatos színekkel csábítják a vevőket a hódeszkák gyártói.












Piskótaprakszis 1


Piskótaprakszis 2
Piskótaprakszis 3

Ahogy sílécet, úgy snowboardot se ilyen alapon válasszunk! Egy-egy jobb eszköz ára akár a 100 ezer forintot is eléri, ezért nem árt körültekintőnek lenni a vásárláskor. A jó deszka a súlyáról ismerszik meg, mégpedig a korszerűbb anyagok felhasználásával egyre könnyebbek ezek az eszközök. Az olcsóbb, de jó üvegszövetet gyakran helyettesítik szénszállal (carbon), kevlárral, fémszövettel vagy egyéb anyaggal. Az olcsóbb hab maganyagot is kiváltják a drágább és rugalmasabb fával, rácsos szerkezettel (honey-comb), ami készülhet hajtogatott papírból vagy alumíniumból. A deszka talpanyaga is sokféle lehet. Az olcsóbb típusok nem olyan gyorsak, ellenben a talp sérülései könnyen javíthatók. A csúcsmodellek talpanyagának nagyobb a részecskesűrűsége, ezért jobban csúsznak, de nehezen szívják magukba a waxot, és nehezebb javítani a sérüléseket. A deszka élében (kantni) is van különbség. A magasabb kategóriában rozsdamentes acélt használnak az olcsóbb fém helyett.

A hajlékonyság fontos tényező a deszka kiválasztásánál. A puhább lapok könnyen kezelhetőek, könnyen elsajátítható velük a csúsztatott forduló, kényelmesebb velük a snowboardozás, és a könnyű emberek alatt is megfelelő terhelést kap a deszka teljes hossza. A keményebb deszkák jól kapaszkodnak a hóban nagyobb sebességű élén vezetett fordulóban is. Dinamikus élváltást és kanyarodást tesznek lehetővé ugyanakkor a nagy súlyú riderek alatt is, mivel kellően elosztják a terhelést. Érdemes figyelni a deszkák alakjára is. A piskóta alakú szerkezetek oldalsó éle egy görbületet ír le. Ez lehet egy körív, egy ellipszis íve, parabolaív vagy ezek kombinációi. Az egyszerűség kedvéért maradjunk a körívnél. Tehát ha ez egy kis (6-8 méteres) sugarú kör oldalíve, akkor jobban hasonlít egy piskótára a deszka. Ez kis ívű kanyarokat tesz lehetővé. Ha azonban a kör sugara 12-14 méter, akkor nagy íven kanyarodik a deszka, és nagy sebességnél is uralhatjuk a kanyart.









Piskótaprakszis 4


Extrém eszközök


SNOWKITE. Sível, illetve snowboarddal vegyítették a windsurf és a sárkányeregetés keresztezéséből kialakított kite-ot. A sport lényege, hogy a nyáron is használatos sárkányszerű, felfújható kite-ernyőt a síző vagy snowboardos a biztonsági hevederrel a derekához erősíti, illetve a kezével tartja, irányítja. Megfelelő szélerősség esetén nagy sebességet lehet vele elérni, kihasználva ezzel a hóval borított sík terepek előnyeit.


AIRBOARD. A legújabb szánkófajta levegővel felfújt, mintegy másfél méter átmérőjű, fél méter magasságú korong, amely ellenálló, jól csúszó anyagból készül. A tetején kapaszkodók segítik a fennmaradást a nagyobb buckák utáni, akár több méteres repülés során, az alján található hosszanti barázdák irányban tartják az airboardot a havon, a használó pedig testsúlya jobbra-balra helyezésével némileg irányítani is tudja azt.


SNOWSKATE/SNOWDECK. A gördeszkában alkalmazott trükköket csak részben lehet alkalmazni a snowboardon, hiszen a gördeszkánál nincsen rögzítve a láb. Természetesen a megoldás itt is gyorsan megszületett. Mindegyik eszköz tökéletesen használható a funparkban, félcsőben, ugratóknál és korlátoknál, akár városon belül is, hóval borított lépcsőkön, kisebb lejtőkön. A legegyszerűbb eszköz gördeszka méretű, de az eleje és a hátulja félkörívben felhajlik, az alján hosszanti rovátkák segítik az iránytartást. Kicsit bonyolultabb megoldás, amikor a klasszikus gördeszkalap aljára hosszában változó rádiuszú rovátkákat helyeznek egy kidomborodó talpfelületen, így a snowskate a bedöntéstől függően egyre kisebb rádiuszon kanyarodik. Van, amikor a gördeszkalap aljára távtartókkal egy keskenyebb, a deszkánál némileg rövidebb csúszótalpat szerelnek. A legújabb fejlesztés során a gördeszkalap alá négy mini sílécet rögzítenek a kerekek helyére, rugalmas felfüggesztéssel.

Piskótaprakszis 4
Piskótaprakszis 3

Ajánlott videó

Olvasói sztorik