Gazdaság

Reciklált szennyes

Háromszáz liter ivóvíz minőségű vizet használ fel naponta egy átlagos háztartás. Pedig e mennyiségnek legalább a felét olyan tevékenységek – például a vécéöblítés – emésztik fel, amelyekhez a jóval kevésbé tiszta víz is megfelel. Brit kutatók ezért olyan, a társasházakban, vagy irodaépületekben is felhasználható rendszert dolgoztak ki, amely újrahasznosítja a kézmosás vagy zuhanyozás, fürdés közben keletkezett úgynevezett szürkevizet.


Reciklált szennyes 1

Tisztító növények. Tetőn is dolgoznak.

A tudósok az épületek tetején hoznak létre mocsaras jellegű tetőkerteket, amelyekben gyökérkultúrában nevelt, illetve vízkedvelő növények gondoskodnak a szennyezések eltávolításáról. A Green Roof Water Recycling System (GROW) nevű rendszerben elhelyezett medencék sorába ültetett növények először gyökérzetükkel szűrik meg a lebegő szennyeződéseket, majd a felületükön megtelepedő baktériumok közreműködésével le is bontják azokat. A rendszer így ivóvíznek ugyan nem alkalmas, ám számos más célra – például öblítésre, öntözésre, vagy mosásra – kiváló minőségű vizet termel. A GROW segítségével kezelt víz összesen kétszer használható, mielőtt a szennyvízcsatornába kerül.

A tetőkert hatékony működésében a növények megfelelő kiválasztása játssza a legfontosabb szerepet. A kutatók kísérleteinek tanúsága szerint a legmegfelelőbb a feladatra a vízi menta, amelynek gyökérzete az általa kibocsátott mikrobaölő anyagoknak köszönhetően fertőtlenítő hatású is. De jó munkát végez még a mocsári gólyahír, a sárga nőszirom és közönséges nád is. Ezek, amellett, hogy jól tűrik a szennyezéseket, a hideget is bírják.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik