Gazdaság

Apófisz a Földön




Apófisz a Földön 1
Apófisz a Földön 2

Ré napisten örök ellensége Apófisz a sötétséget, a káoszt, a rombolást és a gonoszt megszemélyesítő hatalmas kígyó az egyiptomi mitológiában. Róla nevezték el a csillagászok azt a tavaly felfedezett 390 méter átmérőjű meteort, amely számításaik szerint 31 év múlva akár össze is ütközhet a Földdel. A NASA vizsgálatainak eredményei azt mutatják, hogy az Apófisz becsapódásakor a hirosimai atombomba energiájának százezerszerese szabadulna fel, és az ütközés helyének ezer kilométeres körzetében sötétülne el az ég.

A bolygónk légkörébe naponta belépő objektumok hatása elenyésző a földi életre. Ugyanakkor az átlagosan több millió évente bekövetkező komolyabb meteor-becsapódások élőlények tömeges kihalását is okozhatják. A meteorok ütközésének súlyosságát mérő úgynevezett Torino-skálán – e mérce szerint a 10-es jelenti a globális katasztrófát – az Apófisz 4-es fokozatú.

A tavaly felfedezett aszteroida ütközését a Földdel először 2029. április 13-ára tették a csillagászok, a későbbi számítások szerint azonban valószínűbb, hogy az akkor a Föld közelbe érkező meteor baj nélkül száguld majd el a Föld mellett. 2036-os visszafelé útján azonban már nem elképzelhetetlen az ütközés. A Európai Űrügynökség (ESA) ezért most az Apófisz eltérítésének lehetőségeit vizsgálja. A szakértők még az amúgy meglehetősen kockázatos technológiákat, például a nukleáris űrrakéták alkalmazását sem tartják kizártnak, és eddigi mérések alapján többféle forgatókönyvet is kidolgoztak katasztrófa elkerülésére. Az ESA szerint legvalószínűbb, hogy baj esetén két műholdat lőnének majd ki a meteor felé: ezek egyike, a Hidalgo elnevezésű az Apófisszal ütközik majd össze, míg kísérője, Sancho a megváltozott pályaadatokat elemzi. Legközelebb 2013-ban lehet újabb információhoz jutni az Apófisz útjáról, de pontos pályaadatok csak 2029-ben állnak majd rendelkezésre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik