Gazdaság

Diagnosztizáló nanorobotok

Több krónikus betegség előfordulása esetén életmentő jelentősége van annak, hogy időben észleljük a szervezetben végbemenő, általában visszafordíthatatlan szövődményeket okozó káros változásokat. Ilyen például a magas vérnyomás, a cukorbaj, vagy az abnormális EKG, ami a szívinfarktus bekövetkeztére utalhat. Az amerikai Palo Alto-i Institute for Molecular Manufacturing kutatói most olyan tapasz fejlesztésén dolgoznak, amely az emberi bőrre helyezve méri, és kijelzőként mutatja a legfontosabb élettani paraméterek értékeit. A csupán 5×6 centiméteres nanotechnológiai eszközt az alkarra „ragasztanák”.


Diagnosztizáló nanorobotok 1

Képernyő a kézen. Néhány éven belül valósággá válhat.

Az elképzelések szerint a tapaszmonitor a bőr a felszíne alatt nem egészen 1 milliméter mélyen több milliárd nanorobot összehangolt munkájával monitorozza majd például a vércukor- és koleszterinszintet, az eredményt pedig kiírja a szintén nanogépekből álló LCD-szerű képernyőre. Ez a kijelző nemcsak számok, hanem szövegek és grafikonok megjelenítésére is képes lesz; kikapcsolva az egész eszköz láthatatlan.

Bár a koncepció spekulatív úton, a már rendelkezésre álló legmodernebb orvosi műszerek várható fejlődési irányaira vonatkozó jóslatok alapján született, az ötletgazdák a technológiára is konkrét javaslatot tesznek. Szerintük a mérő nanorobotok a tapaszba helyezett kémiai szenzorok, amelyek valamilyen fotokémiai – tehát színváltozással, vagy fénykibocsátással járó – reakcióval válaszolnak a kiválasztott paraméterek változásaira. A kijelző pedig a manapság elektronikus papírként emlegetett fejlesztéseken alapulna, ahol festék/ gömböcskék vándorlása alakítaná ki a karaktereket és ábrákat. A tapasz külső energiaforrás nélkül üzemelne, közvetlenül a test biokémiai folyamatai szolgáltatnák a működéséhez szükséges energiát. A tervezők szerint mindez éveken belül megvalósítható, ám egy probléma leküzdésére nincs javaslatuk: miként akadályozzák meg a kiszemelt bőrterületen a szőrképződést, ami tönkreteheti az érzékeny eszközt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik