Gazdaság

Mi lesz a privatizáció után?

Másként képzeli el a tartósan állami tulajdonban maradó vállalatok és vagyon működtetését az ÁPV Rt. és a Pénzügyminisztérium – írja legfrissebb számában a Figyelő. A vita a lap szerint a következő hetekben eldől.

A magánosítás befejeződése után is sokan szeretnék fenntartani a privatizációs szervezet – írja legfrissebb, csütörtöki számában a Figyelő. A legújabb koncepció szerint a hátralévő cégeladások lezárását követően a Kincstári Vagyoni Igazgatóság mellett, a tartósan állami tulajdonban maradó vállalati és pénzintézeti vagyon kezelésére – gyakorlatilag az ÁPV Rt. utódaként – Nemzeti Stratégiai Vagyonkezelő (NSV) Rt. néven jönne létre egy szervezet. A javaslat e társaság alá terelné a minisztériumi kezelésű nagyvállalatok vagyonának kezelését és a tulajdonosi jogok gyakorlását is; ilyen cég például a MÁV, a Magyar Villamos Művek Rt., a Nemzeti Autópálya Rt. vagy a Paksi Atomerőmű Rt.

„Ez szörnyű ötlet, a csoportérdekek által vezérelt tervezet csak újabb bajokat szülne” – fogalmazza meg markáns véleményét a lapnak Mihályi Péter közgazdász, aki szerint mindez végérvényesen bizonyítaná, hogy az állam mennyire rossz tulajdonos. A volt privatizációs kormánybiztos azt is elhibázottnak tartja, hogy a nagyobb és kisebb állami cégeket egy kalap alatt kezelné a koncepció, hiszen így a kisebbekre bizonyosan kevesebb figyelem jutna majd.

Az előző, elsősorban az ÁPV Rt. körében népszerű elképzeléssel szemben a Pénzügyminisztérium inkább a Sárközi Tamás professzorral együttműködésben még a kilencvenes évek végén kidolgozott eredeti koncepciót, illetve annak kissé átdolgozott változatát támogatja. A jóval egyszerűbb, kevésbé bürokratikus, ám feltehetően nagyobb létszámcsökkentéssel járó elképzelés szerint a funkcióját veszítő ÁPV Rt. a jelenlegi méretének töredékén működne, és valamilyen formában a kincstárnak lenne alárendelve. A még el nem adható vagyon pedig kincstári kezelésbe kerülne, és persze szakminisztériumi kezelésben maradnának a ma is ott lévő fontos vállalatok.

A PM saját tervezete, illetve az azzal szembe kerülő, ÁPV Rt.-hez köthető koncepció közötti vita a következő hetekben, hónapokban eldől. Optimista forgatókönyv szerint már a parlament júliusi rendkívüli ülésszakán döntés születhet a privatizációs szervezeti rendszer átalakításáról – olvasható a Figyelő legfrissebb számában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik