Gazdaság

Páros rekord

A Mol és az OTP jóvoltából másfélszeresére nőtt a tőzsdei összprofit 2004-ben. Az idén új kedvencek is akadhatnak.

Ha gyorsjelentések, akkor Csányi Sándor. Miként az várható volt, az OTP-elnök és Mol-alelnök üzletember nevének említése ezúttal sem maradhat el a beszámolási szezon értékelésekor: a szenzációs tőzsdei profitbővülés döntően az említett két társaságnak köszönhető. A hétfőn zárult jelentési időszak mégis más volt, mint az előzőek; viszonylag sok meglepetés született, és maga a börze is rég nem látott aktivitással reagált a számokra.

DOMINANCIA. A tőzsde tavalyi évének egy mondatos összegzése nem túl nehéz: duplázódó Mol-profit, kétharmados OTP-javulás, mögöttük pedig változatos eredményalakulás. A korábbi négy nagy cég helyett szinte már csak kettőt látni, a bank és az olajtársaság 2004-es eredménybővülése szinte mindent háttérbe szorít. Tény, hogy a 474 milliárdos tőzsdei összprofit több mint 70 százalékát, valamint az eredménynövekedés 90 százalékot meghaladó részét köszönhetjük a Mol és az OTP párosának. Ezt azonban már jóval a jelentések érkezése előtt valószínűsíteni lehetett, a kérdés inkább csak az volt, hogy az utolsó negyedben mennyivel teljesítik túl a várakozásokat a cégek. Nos, a Mol minimálisan, az OTP viszont ismét drasztikusan, csaknem 20 százalékkal „verte meg” az elemzői konszenzust.


Páros rekord 1

A négy nagy közé tartozó másik két társaság, a Richter és a Matáv nagyjából a várakozásoknak megfelelő profittal, illetve – a leépítéshez kapcsolódó költségek miatt – negyedéves veszteséggel rukkoltak elő. A profitok és a papírok tőzsdei árfolyammozgásának összevetéséből aztán az is gyorsan kiderült, hogy a piac az elmúlt évben meglepően szorosan követte a cégek eredményességét, a BUX szinte pontosan akkora emelkedéssel zárta 2004-et, mint amennyivel a benne szereplő vállalatok profitja nőtt. Újra bebizonyosodott, hogy az uniós csatlakozás évében nem láttuk a tőzsdén konvergenciát. Nem értékelődtek át a részvények, a befektetők nem fizetnek a magyar papírokért többet csupán azért, mert Európához tartozik az ország. Ebből viszont az is következik, hogy a piac egésze nem drágult, a megváltozott nyereségtermelő képesség miatt ugyanannyira olcsó most a legtöbb papír, mint tavaly ilyenkor volt. (Persze részvényenként vannak különbségek, az OTP például nagyobb mértékben drágult az eredménynövekedésénél, s az idén is „letudta” már az elemzők által 12-15 százalékra becsült várható profitbővülése jelentős részét.)

A magunk mögött hagyott gyorsjelentés-szezon mégis más volt, mint az előzőek. Az elmúlt években elszoktak a hazai befektetők a beszámolókra adott heves árfolyam-reakcióktól, a közepes cégek kurzusa sokszor semmilyen eredményre nem reagált, s a nagyoknál is csak a jókora meglepetések okoztak számottevő elmozdulást. Tavaly viszont megugrott az érdeklődés a magyar papírok iránt, új befektetők jelentek meg, s egyre inkább visszakerültek a külföldi invesztorok térképére a kisebb cégek is. Nem is nagyon maradt visszhang nélkül szinte egyetlen A kategóriás cég jelentése sem. A változó hangulatot és befektetői attitűdöt jól mutatja, hogy az OTP a történelmi csúcsról tudott 5 százalékot ugrani a kiváló eredmény hatására, miközben efféle mértékű túlteljesítése többször is volt, de ilyen mértékű pozitív reakció még soha. Hasonlóan történt az Egis esetében: a minden várakozást felülmúló eredményt azonnal díjazta a piac. Egyértelmű erősödést regisztráltak a várakozás felett teljesítő Synergonnál és a Graphisoftnál is, egyáltalán nem kímélték viszont a befektetők azokat a cégeket, amelyek nem produkálták az elvárt eredményt. Két nap alatt több mint 10 százalékot esett az FHB, persze az egész 2004-es év és az idei január sztárpapírjának volt is honnan zuhannia. Szintén a gyenge eredmény miatt csökkent azonnal a Rába, a NABI, a Globus és a Fotex árfolyama.

ODAFIGYELÉS. A profitbeszámolókra adott reakció egyre inkább hasonlít ahhoz, amit a legfejlettebb, leglikvidebb amerikai piacokon megszokhattak a befektetők. Igen erős eredményre mindenképp felmegy a papír, szerény túlteljesítés viszont már okozhat kiábrándulást, főleg, ha előzőleg szépen emelkedett az árfolyam. Nem sok jóra számíthatnak viszont a várakozásoktól elmaradó vállalatok. Egyre inkább odafigyelnek a befektetők a cégek kilátásaira is. Mostanában meglepően nagy árfolyam-elmozdulást okoztak az elemzői ajánlások és célárak változásai, ebben valószínűleg az is szerepet játszik, hogy a magyar cégek nem szeretik publikálni saját profitvárakozásaikat, s a piac kénytelen sokkal inkább az elemzői prognózisoknak hinni. A következő napokban azok a cégek szerepelhetnek jól a tőzsdén, amelyektől a piac átlag feletti eredményjavulásra számít 2005-ben. Az OTP ilyen lehet, itt viszont a külföldi terjeszkedésről szóló információk is nagyban befolyásolják majd az idén a kurzust. A Molnál továbbra is az iparági környezet változásai hathatnak majd az árfolyamra. Kedvezőek a BorsodChem és az Egis esélyei is, a második vonalban pedig most úgy tűnik, a Graphisoft és a Synergon váltak a befektetők legújabb kedvenceivé.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik