Gazdaság

Szolid üzletmenet

Az MFB ismét nyereséges. Elsősorban a kis- és középvállalkozásoknak hitelez.

Alapítása, 1991 óta a legmagasabb, 6,14 milliárd forintos mérleg szerinti eredménnyel zárta a múlt évet az Magyar Fejlesztési Bank (MFB). Csillag István gazdasági és közlekedési miniszter szerint a pénzintézetnek sikerült átállnia a valódi fejlesztési banki működésre, új hitel- és tőkeprogramokat dolgozott ki, és tavaly mintegy 100 milliárd forint kihelyezését bonyolította le. Mint emlékezetes, egy évvel korábban tetemes, 137 milliárd forintos veszteséget könyveltek el a banknál a kvázi költségvetési kiadások miatt. A tavalyi profit egyértelműen az üzleti tevékenység eredménye, hiszen 4,5 milliárd forint a kamatkülönbözetnek köszönhető.

Ebben az évben az MFB 160-180 milliárd forintnyi hitel kihelyezésére készül, ennek 45-50 százaléka refinanszírozás lesz. Az első negyedévben már 45 milliárd forintnyi kölcsön folyósításáról döntöttek, 776 kérelmező javára a tavaly elindított Európa Technológiai és Felzárkóztatási Hitelprogram keretében, az Oktatási Minisztériummal közösen futó, az iskolák beruházásaira igényelhető kölcsönre pedig 7,3 milliárdot folyósítottak. Az ugyancsak tavaly elindított Fejlesztési Tőkeprogram keretében 105 kérelmet fogadott be a bank március végéig, 735 millió forint értéket fektetett be, és további 2,6 milliárd kihelyezésére szándéknyilatkozatot tett. A finanszírozás biztosítására 300 millió eurónyi – az éves forrásbevonási tervének 60 százalékát elérő – szindikált hitelről írt alá szerződést április 2-án az MFB.

A prognosztizált 2004. évi mérleg szerinti eredmény 5,5 milliárd forint, aminek 50 százalékát osztalékként megkaphatja az állam. Egy-másfél év alatt 1 milliárd eurót, azaz mintegy 250 milliárd forintot kívánnak a gazdaságba pumpálni, ebből 150 milliárd forintnyit a kkv-knak szóló kölcsön, 50 milliárdnyi nagyhitel-folyósítás lesz, a fennmaradó rész pedig önkormányzatoknak és tőkeprogramokra jut. Erős János vezérigazgató elmondása szerint április 30-ától új hitelprogrammal is előrukkol a bank. Az Európa Terv projekt kiegészítő hitelprogram keretében a saját erő előteremtéséhez nyújt kölcsönt azoknak a kis- és középvállalkozásoknak, amelyek a Nemzeti Fejlesztési Terv operatív programjainak keretében pályáznak uniós támogatásra. A kölcsönt a cégek a programhoz csatlakozó kereskedelmi bankoktól is igényelhetik, a felhasználható keret összesen 35 milliárd forint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik