Gazdaság

Lángolás

A PKN-szövetség közeledtével a befektetők és az elemzők optimizmusa egyaránt nő.

Lángolás 1

Régóta várható tőzsdei rekordra került sor a múlt hét végén: egy hirtelen kialakult vételi hullámban, kiugró forgalom mellett, történelmi csúcsra emelkedett a Mol árfolyama. Csupán az elmúlt két hónapot jellemző általános piaci emelkedésből eddig kimaradó részvény felzárkózásáról van szó, vagy megváltozott a papír befektetői megítélése?

A sokáig 5-6 ezer forint között ingadozó árfolyam először a múlt év őszén vett nagyobb lendületet, a négy éve várt piaci alapú gázár-szabályozás megszületése 7 ezer forintig lökte fel a kurzust. Az optimizmus azonban csak néhány napig tartott, s az állami részvénypakett eladásával, majd a függőben lévő eladás keltette félelmek csak ez év február közepén enyhültek.

A Mol menedzsmentje a tavalyi rekordnyereség apropóján úgy nyilatkozott, hogy „ennél még jobb eredményre is képesek vagyunk”. A cég iránti mind optimistább várakozásokat az első negyedévben kedvezően alakuló külső tényezők táplálták.

Mindazonáltal az árfolyam nem akart elmozdulni a 7 ezer forintos szintről, aminek elsődleges oka az volt, hogy a Mol intenzív tárgyalásokat folytat stratégiai szövetség kialakításáról a legnagyobb lengyel olajcéggel, a PKN Orlennel, végcélként a két társaság teljes fúzióját megjelölve. A bizonytalanságot elsősorban az okozza, hogy a tárgyalások minden tényezője ismeretlen. A befektetők nem látják, hogy két-három éven belül a Mol-csoport miként alakul át a lengyel olajvállalattal kötött szövetség révén. Az intenzív árfolyam-emelkedés annak következménye lehet, hogy a lengyel fél igen mutatós számokat (800-840 millió euró) publikált az együttműködésben rejlő költségmegtakarítási lehetőségről, s a korábbi, egymásnak ellentmondó megnyilatkozásokat követően most arról számolt be, hogy nagy valószínűséggel aláírják a megállapodást. A befektetők az elmúlt évek tapasztalatai alapján elfogadták, hogy a Mol menedzsmentje értékteremtő tranzakciókat hajt végre.

A Mol-PKN-tárgyalások lezárásának határideje április 30-a, így a közeljövő a magyar társaság részvényesei számára várhatóan meglehetősen izgalmasan fog telni. Komoly az esélye az árfolyam további emelkedésének, amennyiben a piac elfogadja a menedzsmentnek a tranzakció mellett felhozott érveit, s hisz az ügylet kedvező hatásaiban.

A Mol és a PKN stratégiai szövetségének közeledtével párhuzamosan az elemzői optimizmus is erősödik. Az egyik legbefolyásosabb londoni befektetési bank, a Citigroup – 8260 forintos célárfolyammal – vételre minősítette a részvényt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik