Gazdaság

Vízügyesek

Félmillió eurónyi brüsszeli pénzt nyert el egy szennyvíz-tisztítással foglalkozó cég.


Vízügyesek 1
Bodnár Attila. Sikeresen leküzdött buktatók.

Baktériumok, férgek, csigák, halak, vízinövények – összességé-ben több ezer faj egy épületben. Jelen esetben azonban nem az állatkert egyik üvegházáról van szó. Ezekkel az élőlényekkel egy korszerű, úgynevezett élőgépes szennyvíz-tisztító rendszer működik, amelyet a Körte-Organica Környezettech-nológiák Rt. fejlesztett ki kommunális szennyvizek tisztítására. A 130 fős cég tevékenysége azonban az ipari szennyvizek tisztítására és a veszélyes hulladékok ártalmatlaní-tására, sőt feldolgozására is kiterjed. Ez utóbbi területen tavaly 500 ezer eurót sikerült megnyerniük a természet- és környezetvédelmi csoportba tartozó brüsszeli Life-pályázaton.

A beadott anyag egy kevéssé látványos, ám környezetvédelmi szempontból nagyon fontos probléma kezeléséhez kapcsolódóan igényelt támogatást. Egyebek közt az autópályák fémkorlát-jainál, vagy más időjárásálló acélszerkezetekhez használt úgynevezett tűzi horganyzás során keletkező veszélyes hulladékok ártalmatlanítását oldják meg a Körte egyik alapítója, Sánta István által feltalált eljárással. Mint Bodnár Attila, a Körte-Organica Kft. fejlesztési igazgatója mondja, a feltalált eljárás ezt a hasznavehetetlen anyagot, a kimerült páclevet, teljes egészében felhasználja, eltünteti.




Tapasztalatok a Life-pályázatokon  
• Csak a jól kidolgozott, már bizonyított eljárásokkal lehet eséllyel pályázni
• A beadástól számítva a pénz átutalásáig legalább egy év telik el
• A pályázat – a pályázatíró cég munkatársán kívül – majdnem egy teljes munkakört kíván a leadási határidő előtti hónapokban
• Fontos szempont az ismeretterjesztés, az eljárás propagálása a környező országokban is
• A finanszírozási kérdéseket részleteiben is jobb előre tisztázni
• A formai követelményeket nagyon komolyan veszik
• Frappánsan, az elbírálók szempontjaira figyelve kell fogalmazni
• A fordításon nem szabad spórolni, nyelvi lektor is szükséges
• Megnyerni nem elég, meg is kell valósítani a pályázatban foglaltakat,
• A cég munkatársai (például a feltaláló, a projektvezető) számára is sok többletmunkával járhat a pályázat, hiszen a közreműködésük nélkül a pályázatíró sem tud dolgozni
• Több tízmilliót is felemészthet a pályázat miatt szükségessé váló fejlesztés, beszerzés (például auditor megbízása, minőségbiztosítás)
• Akár olyan hatóságok engedélyére is szükség lehet, amelyekkel a cégnek korábban nem volt dolga  

Csakhogy a vegyi eljárásokat a laboratórium után nem csak egy mini üzemben, hanem nagyobb, referencia üzemi méretekben is ki kell próbálni. Három évvel ezelőtt ezért pályázatíró céget kerestek, s a szegedi MK Team segítségével elindultak az EU Life pályázatán. A cég a szerencsések közé került, hiszen a beadástól számított 9 hónap elteltével már aláírhatták a szerződést a brüsszeli szervvel a mintegy 110 millió forintnyi támogatásról. Bodnár Attila szerint azonban az összegből 20-25 millió forint olyan kiadás, amelyet a pályázat nélkül nem költöttek volna el, tehát az elvben 30 százalékban maximált támogatás végül is a projekt teljes költségének kevesebb mint 20 százalékát fedezte. Mindezen felül a finanszírozás végül csak utólag valósulhat meg, mert az EU bankgaranciát kért a támogatási összegre is.

Bodnár Attila szerint a finanszírozási buktatók mellett talán a nyelvi kérdés a legfon-tosabb: ezen belül is egyrészt az eredeti megfogalmazás, másrészt a fordítás. Az angolt anyanyelvi szinten bíró fejlesztési igazgató szerint már magyarul is nagyon célratörően, egyszerűen, tisztán és közérthetően kell megfogalmazni, mi az eljárás lényege, mire használható, s miért érdemes mindez az unió figyelmére. A szakmaiság lényeges, de az első látásra könnyen érthető, értelmezhető összefoglaló ennél is fontosabb, hiszen a több tucat pályázatot elolvasó döntéshozókat valahogyan meg kell fogni. Amúgy az előzetesen kötelező minisztériumi kontrollt Bodnár Attila nem tartja nyűgnek, mert a segítő szándékon túl valóban hasznos a hazai előzetes szűrés, tanácsadás. Már csak azért is, mert Brüsszelben nincs apelláta: a gyakorlatban nem létezik a hiánypótlás intézménye, s amennyiben egyetlen aláírás is hiányzik, visszadobják a pályázatot, s azt csak egy évvel később lehet újra beadni. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik