Gazdaság

Diadalmenet

Míg a bankbetétek zsugorodnak, a befektetési alapok vagyona az idén 20 százalékkal bővülhet.

Folytatódott a befektetési alapok diadalmenete: a kezelt vagyon dinamikus növekedését jegyezték fel az idei első három hónap nyomán is. Az összesített nettó eszközérték március végére megközelítette az 1100 milliárd forintot. Éves összehasonlításban is kedvező a kép: a befektetési alapokban tartott megtakarítások állománya 12 hónap alatt közel a harmadával bővült. Egyébiránt a háztartások nettó pénzügyi vagyonának immár 10 százaléka koncentrálódik e befektetési formában.


Diadalmenet 1

Az egyes típusok között továbbra is a 66 százalékot kitevő kötvényalapok dominálnak, bár a részarányuk az elmúlt időszakban csökkenő tendenciát vett fel. Növekvő népszerűségükkel a pénzpiaci alapok állnak a dobogó második fokán, 22,7 százalékot lefedve a piacból. Az elmúlt időszak legszembeötlőbb változása azonban a mind kedveltebb ingatlanalapok előretörése volt, dacára viszonylag alacsony vagyonuknak.

A vizsgált periódusban elég jó hozamot, 8,2 százalékot produkáltak az alapok az ingatlanfronton, és sikeresek voltak az állampapírpiacon is, ahol a kötvényalapok 8 százalékos, a pénzpiaci alapok pedig 5,9 százalékos teljesítménnyel zártak. A részvény típusú befektetések viszont 6,4 százalékos veszteséget termeltek. Ami a külföldi piacokat illeti: a nemzetközi kötvényalapok 6,3 százalékos teljesítményében mind a hozamok csökkenésének, mind a forint gyengülésének szerepe volt. A legrosszabbul viszont azok jártak, akik a külföldi részvényalapoktól várták gazdagodásukat, ők befektetésük értékének 16,9 százalékát veszítették el.

Az alapkezelők között az OTP dominanciája – több mint 500 milliárd forintos teljes kezelt vagyonával – továbbra is megkérdőjelezhetetlen, noha piaci részesedése valamivel 50 százalék alá sülylyedt. A 200 milliárd forintot “forgató” Budapest Alapkezelő stabilan a második.

Az első három hónapban frissen gyűjtött megtakarításokat illetően a piac élbolyának szereplői közti különbségek már kisebbek. Bár itt is az OTP végzett a dobogó legfelső fokán – 47 milliárd forintnyi új befektetési jegyet adott el -, szorosan a nyomában van K&H 45 milliárd forintos friss vagyonnal. Mellettük a 21,5 milliárdos Budapest Alapkezelő, a 9 milliárdos Raiffeisen, a 8,3 milliárdos CA IB, illetve méretéhez képest nagy (3,6 milliárd forint) vagyonú Európa Alapkezelő teljesítménye volt kiemelkedő.

A piacon derűlátásra ad okot, hogy mind többen tartják megtakarításaikat a banki hozamoknál jóval versenyképesebb befektetési jegyekben. Erre az évre a szakemberek 20 százalék körüli növekedéssel számolnak, 2003 végére az alapok összesített nettó eszközértéke az 1300 milliárd forintot is meghaladhatja. Várhatóan újabb és újabb termékek jelennek majd meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik