Gazdaság

Mindenki Európája

Bár a lakosság elsöprő többsége Magyarország EU-tagságára szavazott, az alacsony részvételi arány üröm az örömben.

Nem hagyom elrontani a magyar nép örömét a győzelem felett azzal, hogy azt mondják, nem elegen mentek el szavazni – vázolta egy mondatba sűrítve Medgyessy Péter miniszterelnök az április 12-i uniós népszavazás utáni helyzetet. A 45,62 százalékos részvételi arány valóban elkeserítően alacsony, miközben az EU-csatlakozásra leadott 83,76 százaléknyi “igen” szavazatot a kormányzat nem is értékelheti másként, csakis látványos győzelemként. Egyúttal az is tény, hogy szombaton még szinte be sem zártak a szavazóhelyiségek, amikor az ellenzék egyes tagjai az uniós csatlakozás szentesítésének ünneplése helyett máris vádakat fogalmaztak meg. Szájer József, a Fidesz alelnöke éles hangú nyilatkozatában például arról beszélt, hogy a kormányzati kampány pazarló és dilettáns volt, maga a kormány pedig alkalmatlannak bizonyult a feladata ellátására. Szavai szerint az uniós csatlakozások történetének legalacsonyabb arányú népszavazási részvételéért csakis az MSZP tehető felelőssé.


Mindenki Európája 1

CÁFOLAT. Ám az sem hallgatható el, hogy az érthetően sokkal jobb hangulatban lévő Kovács László külügyminiszter és szocialista pártelnök sem feledkezett meg, Szájer Józsefét is megelőző rádiónyilatkozatában a belpolitikai szempontok fölemlegetésétől. Leplezetlen elégedettséggel szúrt ő is oda egyet az ellentábornak, mondván: a csatlakozást támogató voksok elsöprő fölénye “rácáfolt a pártpolitikai indíttatású fanyalgásra”. Mi több, ő
is azonnal talált felelőst, mégpedig a Fideszt, szerinte ugyanis e párt “igen, de” típusú kampánya miatt maradtak sokan távol a népszavazástól.

A kölcsönös vádaskodást legföljebb mérsékelheti valamelyest az a hozzáállás, amelyet a csatlakozási szerződés április 16-i athéni aláírására készülődő – a pártpolitikai ellentétek elsimítását retorikájában amúgy is rendre előtérbe toló – miniszterelnök a hétvégén megfogalmazott. “Ha egy futball-világbajnokságon a magyar csapat győz, mindegy, hogy 1:0-ra vagy 4:0-ra nyert, a lényeg, hogy megnyertük a vébét” – érzékeltette Medgyessy, hogy nem a szavazói részvétel aránya, hanem az uniós tagság melletti meggyőző erejű kiállás az, ami számít. Tény: az Európai Unióban valóban nem lesz jelentősége annak, hogy hányan vettek részt a tagságról döntő referendumon. Miként annak sem, hogy míg országosan Budapesten éltek a legtöbben, 56,25 százaléknyian a szavazati jogukkal – igaz, közülük “csupán” 82,5 százalék voksolt az EU-ra -, addig a “leguniópártibb” megyének 87,9 százaléknyi igen szavazattal Szabolcs-Szatmár-Bereg megye bizonyult, még ha a teljes igazsághoz hozzátartozik is, hogy e címet a legalacsonyabb, mindössze 36,21 részvétel mellett érte el.

Nem véletlen, hogy Orbán Viktor volt miniszterelnök is hangoztatta: a referendum révén mindenki az Európai Unió polgára lett, akár “igen”-nel voksolt, akár “nem”-mel, akár részt vett a népszavazáson, akár nem, sőt azok is, akik még “nincsenek is abban a korban, hogy szavazhattak volna”. Mint kifejtette, a fő kormányzati feladat azt megakadályozni, hogy az ország az “igen”-ek és a “nem”-ek mentén kettészakadjon, és – akárcsak a kilencvenes évek elején – ismét kialakuljon a nyertesek és a vesztesek tábora.

GESZTUSOK. Ennek megakadályozása alighanem jóval nagyobb kihívás, mint az ország pártpolitikai megosztottságának enyhítése. Ám a döntéshozóktól mindeddig e téren is csupán egyetlen gesztusra futotta: Athénban az aláíráskor valamennyi rendszerváltás utáni élő magyar miniszterelnök megjelent. Biztató viszont, hogy ehhez máris egy uniós tagország, Luxemburg nyújtott segítséget, amely Budapest kérésére nagylelkűen átadott a magyar delegációnak egyet az Európai Unió görög elnöksége által számára biztosított helyek közül.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik