Gazdaság

Arago nélkül

A parányi, de kellemetlen Intergazprom kiszorította a Zalakerámiából a cég több mint negyedét kézben tartó Aragót.

Lezárult egy fejezet a Zalakerámia történetében. A múlt héten az eddigi legnagyobb tulajdonos Arago eladta 26,1 százalékos pakettjét az Intergazprom-Invest Holding Rt.-nek, amely ezáltal – az érdekeltségébe tartozó Eravis 3,1 százalékos pakettjével együtt – a csempegyár 29,22 százalékát tartja már a kezében. Az Intergazprom csaknem 10 százalékos tulajdoni hányaddal rendelkezik a Zalakerámia 22 százalékát birtokló Általános Értékforgalmi Bankban (ÁÉB) is, így közvetetten további 2,2 százalékot birtokol a nyugat-magyarországi társaságból.


Arago nélkül 1

Mi lehet az oka az Arago kiszállásának? Mint ismeretes, a Zalakerámia két korábbi főtulajdonosa, az Arago és az ÁÉB között már hosszú ideje hatalmi harc dúlt, amely sem a közgyűléseken, sem pedig az azokat megelőző egyeztetéseken nem csillapodott, az ÁÉB például minden lényeges döntést megvétózott a közgyűléseken.

A kiszállás oka azonban nem kizárólag az egyre elviselhetetlenebb tulajdonostárs volt, hanem az is, hogy az Aragónak pénzre van szüksége. Feltételezések szerint ugyanis a cég olyan befektetési célpontot talált, ahol a várható megtérülés busásan kárpótol a Zalakerámiából történt kiszállásért.

A kisbefektetőket leginkább érdeklő kérdés természetesen az, lesz-e nyilvános vételi ajánlat, és ha igen, milyen áron. Egyelőre nincsenek olyan jelek, amelyekből egyértelműen kiolvasható lenne az Intergazprom szándéka. A tranzakciót megelőző héten például komoly előkészületek folytak a Zalakerámiánál: a társaság március 7-i rendkívüli közgyűlésén törölték az alapszabályból azt a 25 százalékos szinthez kötött felvásárlási követelményt, amely jóval szigorúbb a törvényi előírásnál. Ennek megfelelően ezentúl az Intergazpromnak is csak a tőkepiaci törvényben rögzített 33 százalékos küszöb átlépésekor kell kivásárlási ajánlatot tennie. Ám lehet, hogy ezt most mégis megteszi, noha pakettje egyelőre kisebb a kritikus határnál. Ez esetben kétféle ár jöhet szóba: az elmúlt 180 nap forgalommal súlyozott átlagára vagy az ajánlattevő által az elmúlt 180 nap során történt részvényvásárlások során fizetett legmagasabb árfolyam. Közülük a magasabbat kell alkalmazni.

A Zalakerámia-papírok súlyozott tőzsdei árfolyama 1350 forint körül van, az Arago pakettjének ára viszont nem ismert, így kívülálló számára csak az látszik, hogy a felvásárlási ajánlat nem jelent kihagyhatatlan lehetőséget, hisz az 1350 forintnál jelenleg magasabb a tőzsdei kurzus. Ha lesz is kivásárlási ajánlat, valószínű megoldásnak az tűnik, hogy a részvényeket “altatják” az elkövetkező hónapokban, hogy aztán alacsonyabb árfolyam mellett kezdhessenek az ügyletbe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik