Gazdaság

Egy csésze kávé Lednitzky Péterrel

A túlságosan erős forint nem segít lendületbe hozni a magyar gazdaságot - vallja a Magyar Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Társaság (ITD Hungary) új vezérigazgatója.

Egyik új összeszerelő üzemét nem hozzánk, hanem Szlovákiába telepíti a Peugeot. Lehet ebből valamiféle messzemenő következtetés levonni?


Egy csésze kávé Lednitzky Péterrel 1

– Semmiképpen sem. Vannak, akik befektetési döntésük meghozatalakor mellettünk döntenek, vannak, akik nem. Ez része a versenynek. Az ITDH keretén belül jelenleg is mintegy kétszáz befektetési projektünk fut, ezek döntő többsége kisebb volumenű. Számos folyamatban lévő ügyünk is van azonban: egyes cégek call center idetelepítését tervezik, de komoly érdeklődés van a gépjármű-gyártás és az IT területén is.

– Az MNB múlt héten kétszer 100 bázisponttal csökkentette az irányadó kamatlábat. Elegendő ez?

– Túlságosan erős forint mellett nehezen tudom elképzelni, hogy újra lendületbe jöjjön a magyar gazdaság.

– Az erős forint mellett az emelkedő bérköltségek miatt is csökken a magyar gazdaság versenyképessége. Ilyen körülmények között hogyan lehet ide befektetőket vonzani?

– Nem csupán az Európai Unió miatt, hanem fejlettségünk okán is csökken néhány területen a versenyképességünk, legalábbis ami a nagy befektetéseket illeti. AZ ITDH feladata is elsősorban az – s ehhez szemléletváltásra van szükség -, hogy kis és közepes, a magyar piaci viszonyokhoz jobban igazodó, könnyebben beilleszthető, rugalmasabban működő befektetések irányában fejtse ki fő tevékenységét.

– Elmarad, vagy mégiscsak lesz háború Irak ellen?

– Ellentmondóak a nemzetközi vélemények, így most ötven-ötven százalékot adnék a háborúnak, illetve a békének. Bármennyire is békepárti vagyok, azt el kell ismernem, hogy az üzleti életnek a legrosszabbat a bizonytalanság, a lebegtetés tesz. Nemcsak az olaj ára miatt fontos ez nekünk, de azért is, mert az ITDH szeretné visszahódítani Magyarország egykor szebb napokat látott arab piacait. Amelyek azonban jelenleg “befagytak”.

– A taszári amerikai katonai bázison rövidesen iraki ellenzékieket kezdenek kiképezni. Ön szerint van-e alapja azoknak a félelmeknek, amelyek terrortámadástól tartanak a bázis körzetében?

– A világ szeptember 11-e óta – hiába nyugtatják a biztonsági szakemberek – fél. Persze nem kellene túldimenzionálni a veszélyt sem. Mindenesetre nem lehet úgy fürödni, hogy vizesek ne legyünk! Mi, nagyon helyesen, a NATO mellett tettük le a voksunkat, így kötelezettségeinkről sem felejtkezhetünk el.

– Háborúskodás, persze más léptékben, nálunk is van bőven. A minap az Országos Cigány Önkormányzat megválasztását kísérték botrányok. A Legfelsőbb Bíróság pedig érvénytelennek ítélte a választást. Hogyan hat ez a magyarországi cigányság helyzetére?

– Rendkívül szomorú ügy ez. A megosztottság magyar átok, s úgy látszik, ez az átok a cigány honfitársainkon is fog. A magyar társadalmat jellemző megosztottság a cigányság körében is érzékelhető, ami nagyon árt az ügyüknek. Persze azért azt is tegyük hozzá: hasonló probémák más európai országokban is komoly fejtörést okoznak és nem megy minden konfliktus nélkül.

– Visszafizeti-e az orosz állam határidőre a felénk fennálló adósságát?

– Most, hogy megszületett a végleges megállapodás, minden bizonnyal ki is fogják fizetni a tartozást.

– Ön a Vivenditől igazolt az ITDH-hoz, így bizonyára belülről látja, miért nincs még mindig komoly verseny a magyar távközlésben.

– A versenyhez minimum három dolog kell. Először is olyan szabályozás, amely inspirálja a versenyt. A mai magyar szabályozói környezet még nem támogatja kellően ezt. Másodszor is piaci szereplők kellenek hozzá, az ágazat szakmai befektetői azonban pénzügyi gondokkal küszködnek világszerte. Ha lezajlik a piac konszolidációja – s vannak erre utaló jelek -, akkor méltó versenytársára akadthat a Matáv. Végül, de nem utolsósorban a versenyhez olyan fogyasztók is kellenek, akik 30-40 százalékos megtakarításért hajlandók szolgáltatót váltani. Bármilyen meglepő, de ez ma még nem mindig van így.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik