Gazdaság

Változó cégstruktúra a Számalknál – Programfrissítés

Szeptember közepén új struktúrába szerveződött a Számalk Rendszerház Rt., mert a tulajdonosok szerint így hatékonyabban tudnak tőkét és partnert keresni.

Változó cégstruktúra a Számalknál – Programfrissítés 1Komoly dilemma elé került egy évvel ezelőtt a magántulajdonban lévő Számalk Rendszerház Rt. kilenc magyar nagytulajdonosa. A szerteágazó tevékenységet folytató vállalkozás iránt neves stratégiai partnerek is érdeklődtek: szívesen fektettek volna tőkét a cégbe. A tárgyalásra érkező külföldi vendégekkel azonban nem ment minden simán. A reménybeli partnereknek legtöbbször csupán a vállalat grandiózus szocreál irodaházában eltöltött hosszú délelőtt után sikerült megmagyarázni, valójában hogyan is néz ki a Számalk Rt. A hosszas magyarázkodást követően azonban még mindig értetlenül tárták szét karjaikat a fejlett világban járatos érdeklődők. Miként lehetséges az, hogy egy szoftverekkel és hardverekkel sokmilliárdos tételben kereskedő cég egyben mintegy 20 ezres hallgatói létszámmal dolgozó komplett alsó-, közép- és felsőfokú iskola tulajdonosa is, így a kereskedelem területén szokatlan méretű ingatlanvagyona van, s mindemellett még intenzíven foglalkozik szoftverfejlesztéssel is? – kérdezték meglepve.

A menedzsment szerint az IT-piacon tapasztalható lassulás helyett sokkal inkább az efféle történeteknek, s a szinte csak a tulajdonosok számára átlátható cégstruktúrának volt szerepe abban, hogy a cégcsoport – sikerei ellenére – nem tudott maga mögé állítani tőkeerős befektetői csoportot. Amire pedig a forrásigényes kereskedelmi tevékenységben a fejlődés hosszabb távú megalapozásához előbb-utóbb szükség lesz. “Úgy döntöttünk, hogy az oktatás területén hosszabb távon sem kívánunk partnert bevonni, ám pár éven belül tőkére lesz szükségünk a kereskedelemben, mert ott nincs megállás: a hatékony működés évről évre több forrást igényel” – mondja Zárda Sarolta, a Számalk Oktatási Rt. vezérigazgatója, a cég nagytulajdonosainak egyike.

A menedzsment így végül a cég gyökeres átalakítását határozta el. Az említettek mellett cél volt a hatékonyság nagyfokú javítása is, mégpedig elsősorban azáltal, hogy megteremtették a felelős vezetők érdekeltségét. Erre a nyereséges működés ellenére is szükség volt, hiszen a Számalk az IT-vállalkozásokhoz képest meglehetősen nagy szervezettel dolgozik, s a “mindent egyben” elv mentén működő hatalmas szervezet közgazdaságilag is nehezen volt kezelhető. Több eltérő elképzelés fogalmazódott meg. Végül a cég szétdarabolása úgy történt, hogy a Számalk Rendszerház Rt. a nyár végén az egyes profilok jogutódlásával, végelszámolással megszűnt. Részvényeit a közel kétszáz kistulajdonos és az említett kilenc nagytulajdonosnál maradtak. Majd közösen – a korábbiaknak megfelelő tulajdoni arányok megtartásával – négy új társaságot hoztak létre. A Számalk Holding a csoportot összefogó, vagyonkezelést végző társaság, a kereskedelmet és az oktatási területet a Számalk Kereskedőház Rt., illetve a Számalk Oktatási Rt. viszi tovább, az infrastruktúra pedig technikailag egy külön céghez, az F 2002 Épületgazdálkodási Rt.-hez került.

Változó cégstruktúra a Számalknál – Programfrissítés 2Az 1992-ben életre hívott Számalk leglátványosabban fejlődő üzletága a szoftver és hardver-nagykereskedelmi tevékenység. Az elsősorban szoftverértékesítésben erős tagvállalat árbevétele az idén – a tervek szerint – megközelíti 11 milliárd forintot, ez a független cégek közt a legjobbnak számít. Mint Mátyás Ferenc, a Számalk Kereskedőház Rt. marketingigazgatója elmondta, az eredmény döntően a szokásostól eltérő értékesítési struktúrában keresendő, ugyanis ők egy-egy piacvezető gyártó képviseleti jogait igyekeznek megszerezni, s nem azt a stratégiát követik, hogy az összes létező gyártó termékeit igyekeznek teríteni. Így például a cég a Cisco helyi disztribútora, a Compaq iPaq kéziszámítógépek kizárólagos forgalmazója, s pár hete az IBM-mel írtak alá különleges kereskedelmi megállapodást a világcég közép- és felsőkategóriás szervereinek forgalmazásáról. Ennek a filozófiának köszönhetően több tere marad a szoftverek és hardverek mellé kínált felügyeleti és egyéb szolgáltatásoknak. A disztribúciós ágazat bevétele a legdinamikusabban bővült a csoporton belül. A 2000-ben nagyságrendileg 4,5 milliárdos bevétel tavaly 6,5 milliárd forintra nőtt, s az ez évben tervezett 11 milliárdhoz közeli bevétel már a milliárdos tartományba húzhatja a nyereséget is.

“Nagyságrendileg kevesebb, az idén mintegy 2,5 milliárd forintos árbevételt vár a Számalk Oktatási Rt., ám jellegéből fakadóan nyereségtermelő képessége ennek a tagvállalatnak sem rosszabb a disztribúciós üzletágénál” – jegyzi meg Zárda Sarolta. A korábbi struktúrában még főigazgatóként tevékenykedő vezető szerint ugyanakkor az állami oktatási intézményeknek könnyebb a dolguk az oktatás terén. A nagyobb részben az állam által finanszírozott intézményekben ugyanis nyilvánvalóan jobb üzlet az oktatás megszervezése, míg az informatikai képzésben nevet szerzett Számalk Oktatási Rt. bevételeinek csak mintegy 10 százalékát adja az államilag finanszírozott hallgatók képzése. Az oktatási üzletág azonban több lábon áll: a közismert felsőfokú informatikai és MBA képzési programok mellett szakközépiskola, erdélyi és szabadkai képzés, valamint egy különleges nemzetközi általános iskolai képzés is benne foglaltatik. Ez utóbbi jelentősége abban áll, hogy az itt tanuló kisdiákok különbözeti vizsgák nélkül folytathatják az amerikai vagy az uniós társintézményekben a tanulmányaikat, amennyiben szüleiknek külföldre kell költözniük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik