Gazdaság

Megújuló energia – Épülő naptorony

Kis lépés az emberiségnek – becsmérlik a dél-afrikai Föld-csúcsot a környezetvédők.#<# Való igaz, a találkozón az Egyesült Államok és az Európai Unió közötti ellentétek miatt nem sikerült meghatározni, mi is legyen a konkrét teendő a fosszilis energiahordozók - szén, kőolaj, földgáz - felhasználásának visszafogása érdekében. Míg ugyanis az unió szigorú határidők és kvóták bevezetését szorgalmazta volna, addig Washington nem volt hajlandó a témáról érdemben tárgyalni. Pedig a környezetbarát energiák - elsősorban a napfény - kiaknázásának technológiája rohamléptekben fejlődik; az ausztrál EnviroMission mérnökei például most az Észak-Európában már megszokott szél hajtotta erőművek helyett a Nap által működtetett szélerőmű fejlesztésén dolgoznak. Megújuló energia – Épülő naptorony 1A gigantikus projektben fényvisszaverő üveglapokkal fednek le egy mintegy 5 kilométer átmérőjű területet, amelynek középpontjában 1000 méteres tornyot emelnek; az óriási kéményszerű építmény tövében a helyben felforrósodott levegő által hajtott széllapátok foglalnak helyet. Mivel a kémény egy kilométeres magasságában a levegő jóval hűvösebb, mint odalent, állandó légáram alakul ki, ami – a kutatók számításai szerint – 200 megawatt energia előállítására képes (ez 150-200 ezer háztartás energiaigényét fedezi).

Igaz ugyan, hogy a naptorony magvalósítása 380 millió dollárba kerül, ami egy hasonló teljesítményű hagyományos szélerőmű-park felépítésének duplája, de ebben a rendszerben nem kell az időjárásra hagyatkozni, a szelet ugyanis a torony maga állítja elő. A sivatagokban pedig – ezekből Ausztráliában és az Egyesült Államokban sincs hiány – állandó a forróság, ami lehetővé teszi, hogy az erőművek gyakorlatilag megállás nélkül működjenek. És bár az Egyesült Államok Johannesburgban nem szorgalmazta a megújuló energiaforrások elterjesztését, az amerikai Energen Global most az EnviroMission céggel együttműködve jelenleg az amerikai sivatagokat térképezi fel, alkalmasak-e a rendszer működtetésére.

A naptorony prototípusának építése egy délkelet-ausztráliai sivatagban már elkezdődött, és az EnviroMission szerint 2005-re működni fog az erőmű.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik