Gazdaság

Új magyar gyógyszergyár épül – Továbblép a Kéri Pharma

Másfél milliárdos, zöldmezős beruházással Nyíregyházán gyógyszergyár építését tervezi egy kis, eddig főként gyógyszer-kereskedelemből és törzskönyvezésből élő magáncég.

Hetvenhat évesen is friss, fiatalos lendülettel szervezi immár egy évtizede működő, a fiával és egy kis csapattal kialakított vállalkozást Kéri Tibor, a Kéri Pharma Kft. ügyvezető elnöke. Az “őslakos debreceni” közgazdász, aki 15 éven keresztül az ottani Biogal gyógyszergyár vezérigazgatója volt, beszélgetésünk alkalmával szinte azonnal mentegetőzni kezd a tervezett gyár helyszínét illetően. “Higgye el, mi Debrecenben szerettük volna felépíteni az új gyárunkat, de sajnos legnagyobb igyekezetünkre sem találtunk két évvel ezelőtt megfelelő helyet a városban. Ma már jobbak a lehetőségek a Debreceni Ipari Parkban is, de időközben megvásároltuk a leendő gyár területét Nyíregyházán”.

Új magyar gyógyszergyár épül – Továbblép a Kéri Pharma 1A hat magyar magánszemély tulajdonában lévő, döntően gyógyszer-kereskedelemmel és -törzskönyvezéssel foglalkozó társaság pár év leforgása alatt elérte azt a méretet, amely már a tevékenység kiterjesztésére ösztönöz. Pedig az 1991-es alakuláskor még maguk sem gondolták volna, hogy egyszer gyógyszergyártásba foghatnak. A Biogal vezetői székét elhagyó Kéri Tibor is inkább a kényelmesebb nyugdíjas évekre készült, ám az akkor még a közgazdasági egyetemet végző Gábor fia, valamint a Biogal gyógyszergyárat a rendszerváltás után elhagyó kis csapat unszolására mégis elvállalta, hogy segít a fiataloknak felépíteni a céget. Mint meséli, egymillió forintos tőkével indultak el, s az első évi forgalmuk mindössze 1,5 millió forint volt, az eredményük pedig mínusz 1,7 millió forint. Ehhez képest ma már a 2 milliárd forintot közelíti az árbevétel, a tavalyi adózás előtti nyereség pedig 270 millió forintra rúgott (lásd a táblázatot).

MEGNYERTÉK A NAGYOKAT. Az első időkben megrendeléseiket a külföldi gyógyszerek törzskönyvezésére, ehhez kapcsolódó orvostudományi vizsgálatokra, az engedélyeztetésre, valamint a már engedélyezetett készítményeknek a magyar piacra való bevezetésére kapták. Ezt követte az orvoslátogatói hálózat mind szélesebb kiépítése. Ennek nyomán folyamatosan nőtt a disztribúciós- és marketingtevékenység aránya a cégcsoporton belül – olyan partnerek termékeit sikerült a kis cégnek megszereznie, mint például az amerikai Merck, Sharp & Dohme (MSD), a német Mack, vagy az olasz Rottapharm -, s ez ma jelenleg a bevételek 97 százalékát adja. A kereskedelmi hálózat szélesítésével kiegyensúlyozottan nőtt az árbevétel, az 1997-ben már meghaladta az egymilliárd forintot, az évtized végére pedig már évente 70-140 millió forint adózatlan eredménnyel zárt a Kéri Pharma Kft. Az üzlet annyira jól ment, hogy az elmúlt évtizedben egy fillér hitelt sem kellett felvenniük – büszkélkedik Kéri Tibor. A résztulajdonnal is bíró ügyvezető elnök hozzáteszi, hogy a társaság vagyona időközben 360 millió forintra nőtt, s évről évre nagyságrendileg az árbevétel egytizedét sikerül nyereségként a cégbe visszaforgatni.

Új magyar gyógyszergyár épül – Továbblép a Kéri Pharma 2RÉGIÓS CÉLOK. Ma már azonban nem elégszenek meg a neves gyógyszercégek és kereskedők régiós partnerének szerepével. A gyógyszerek engedélyeztetése, a klinikai vizsgálatok és a forgalmazás mellett komoly, s a tulajdonos alaposságát tükröző előkészületeket tettek a gyógyszergyártás megszervezésére. Jelenleg több tárgyalás van folyamatban generikus (azaz már ismert és engedélyezett hatóanyagú) gyógyszerek gyártási és értékesítési jogának megszerzéséről. Az engedélyezési eljárás ilyen esetben egy-két évig tart, így a gyár építését is csupán 2003-ban kezdik.

Az ügyvezető szerint nem tucat-termékekkel lépnének piacra, hanem korszerű, szakmailag is értékelt és reményeik szerint keresett gyógyszereket készítenének és csomagolnának Nyíregyházán. A magyar forgalmazás mellett elsődleges cél a néhány saját gyártású generikum regionális terítése Csehországban, Szlovákiában, Ukrajnában, Romániában és más környező országokban. Részben ennek tudható be, hogy öt éven belül, a gyártás felfutását követően már az árbevétel megduplázódására számítanak a Kéri Pharmánál. Ez azonban csak hozzávetőleges becslés, a részletes számítások a licencek megvásárlásával indulnak, s persze sok múlik majd a frissen kialakított külkereskedelmi csapat eredményein.

Új magyar gyógyszergyár épül – Továbblép a Kéri Pharma 3PIACI KÉRDŐJELEK. Az igazi kérdés az, hogy egy ekkora gyártó képes lesz-e jól kiválasztani azt a sajátos stratégiát (elsősorban azokat a gyógyszerlicenceket) amelyek biztosítják számára a piaci sikert – mutat rá Korondán Gábor, a Market Diagnosis Kft. ügyvezetője. A piackutatási és tanácsadó cég vezetője szerint van mit keresnie a régióban egy ekkora gyártónak is, hiszen a 2004-ig szóló növekedési prognózisok nagyon ígéretesek egyes környező országokban (lásd a grafikont). Ezekben az országokban ugyanis magasabb árak érhetők el egy-egy termékkel, mert kevésbé telítettek azok a piacok, így a termelés nyereségessége is magasabb lehet. A rengeteg generikus gyógyszer közül egy-egy licenc kiválasztása mégis nagyon komoly kockázattal jár. Másrészt a bevezetett név nélküli generikus termékek gyártási joga és technológiája már 20 ezer dollár körüli ártól megvásárolható, és a remek piaci lehetőségekkel párosuló alacsony ár sikerre viheti a Kéri Pharma régiós céljait is. (Az árérzékeny piacokon a jól időzített generikus termékek még komoly marketing híján is 30-40 százalékos piaci szeletet hasíthatnak ki maguknak, ha elsőként jelennek meg.) A környező országok piacainak meghódítására nagyon jó példa a viszonylag kicsi Béres Rt., amely jól sikerült nyitást hajtott végre termékeivel a régióban, miközben idehaza 2001-ben is képes volt a nagyobb cégeknél dinamikusabban növekedni – emlékeztet a gyógyszerpiaci szakértő. Korondán Gábor szerint elsősorban nem a “legnépszerűbb” terápiás területeken (szív- és érrendszeri, idegrendszeri, daganatos, vagy cukorbetegségek) van keresnivalója a Kéri Pharmának, generikus szereivel ennél szűkebb területekre érdemes fókuszálnia.

A siker így elsődlegesen azon múlik, mely területeken, milyen termékek gyártásába fog majd a Kéri Pharma. Erről azonban – üzleti megfontolások miatt – csak annyit árultak el, hogy egy-egy terápiás területen speciális szerekkel lépnének piacra, ezek közül is elsősorban az egyszerűbb eljárással készíthető termékeket preferálják. A magántársaság tulajdonosainak lelkesedése töretlen, 2004-re már 3,6 milliárdos árbevétellel és 350 millió forintos adózás előtti nyereséggel számolnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik