Gazdaság

Vezetőváltás az Európa Biztosítónál – Viharzóna

Meglehet, a francia tulajdonos jövő heti tárgyalásai nyomán újból változik az Európa Biztosító vezetése.

Jelen pillanatban ketten is az Európa Biztosító jog szerinti első számú vezetőjének tekintik magukat. A múlt hétfőn az igazgatóság minden előzmény nélkül a testület elnökévé kiáltotta ki Arnaud Sassit, a felügyelőbizottság addigi elnökét, a cég korábbi vezérigazgató-helyettesét, egyúttal menesztette az eddigi vezérkar négy tagját, és további hét embert. Balogh Tibor, az alig kilenc hónapja kinevezett, s most leváltott vezérigazgató szerint azonban e puccsszerű eljárás jogellenes, hiszen hogyan intézkedhet ilyen ügyekben az fb elnöke, és miként lehet egy biztosítónál átszervezésre hivatkozva például matematikust és jogtanácsost elbocsátani?

Balogh Tibor tehát nem hagyja annyiban. A jövő héten pedig Magyarországra jön vizsgálódni egy francia tulajdonosi stáb. Olyan nagyágyúkkal, amire a biztosító történetében eddig nem volt példa.

Vezetőváltás az Európa Biztosítónál – Viharzóna 1FELÜGYELETI VERDIKT. A szerte a piacon meglepetéssel fogadott fejleménnyel a biztosító a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF), sőt – ami futó ügyekben ritka – közvetlenül e hatóság elnökének a figyelmét is magára vonta. Ennyire hirtelen, az új vezetők előzetes felügyeleti engedélyezése nélkül ilyen akciót a PSZÁF szerint sem lehet végrehajtani, a biztosítóknak idejében eleget kell tenniük a tájékoztatási kötelezettségüknek. Bírságot mégsem ró ki az Európára, mert soha eddig nem akadt gondja a biztosítóval, s bírságolási politikájában a fokozatosság szelleme érvényesül. Ám a felügyelet árgus szemekkel követi majd a folyamatot a biztosítónál, s bármi veszélyt észlel, akár felügyeleti biztost is kinevezhet. Egyelőre pedig a PSZÁF – amely sem a kései bejelentés indoklásának tartalmát, sem pedig a döntést hozó igazgatósági ülés jogszerű voltát nem hivatott vizsgálni – a törvényben előírt 30 napot kéri számon: ennyi idő van a teljes új vezetőség összeállítására. Ez gőzerővel folyik is, több – korábban, Sassi vezérigazgató-helyettesi időszakában a biztosítónál, jelenleg pedig az Allianz Hungáriánál és az Unionnál dolgozó – igazgatóval már megállapodtak.

A vezetőváltás bejelentésével rögtön számos piaci pletyka kapott szárnyra; az egyik legszélsőségesebb az a magyarázat, hogy a Groupama átszervezésével felszámolták a Sassi által is betöltött, az egyes országcsoportokért felelős igazgatói státuszokat. Ezzel szemben Arnaud Sassi a túlságosan felduzzasztott központi létszámmal, a szükségtelenül nagyméretű vezetőséggel indokolja a váltást. “Az egy főre jutó díjbevétel a Groupama-csoporton belül az Európa Biztosítónál a legalacsonyabb, és vélhetően a magyar piacon belül is a sor végén kullog a cég” – állítja Sassi. Mint mondja, nem az a baj, hogy sok jó ügynök elment, a jövés-menés a magyar piac sajátossága, de nem volt elegendő az értékesítési erőfeszítés. A cég adatai valóban arról tanúskodnak, hogy a központi létszám gyarapodott, az ügynöki gárda viszont kétharmadára csökkent. Csakhogy ezenközben a díjbevétel az első kilenc hónapban 14,3 százalékkal nőtt, miközben a piaci átlag 7,5 százalék az előző év ugyanezen időszakához képest.

Arnaud Sassi egyébként szeptember közepére teszi azt az időpontot, amikor felügyelőbizottsági elnökként először problémát észlelt. A menedzsment elkötelezettségének hiányát látta abban, hogy a júliusra ígért gépjármű-biztosítás csak októberben került piacra – igaz, addig az új logó franciaországi jóváhagyására vártak. E terméket Sassi döntő fontosságúnak ítéli – és minőségéről is elismerően nyilatkozik -, ugyanis ezzel válik teljessé a biztosítási paletta, ami az ügynökök és az ügyfelek számára egyaránt vonzóbbá teszi az Európát. Ugyanakkor érdekes e sürgetés a véghajrában, hiszen e termék nem most csúszott először: már a hat évvel ezelőtti rövid távú tervekben is első helyen szerepelt.

Lassan beérő gyümölcsMintha a Groupama főhadiszállásán a csoport cégeit egy világtérképen jelző gombostűk közül a magyarországit egyszer csak észrevétlenül leverte volna valaki. Ezt a hasonlatot hozta egy szakértő arra, hogy a francia tulajdonos az utóbbi időben mennyire figyelt az Európa Biztosítóra. A cég egyébként a piac tempójához képest mindig is lassan gyarapodott, díjbevételét tekintve utolsó a hasonló korú, a kilencvenes évek legelején alapított társaságok sorában. Az eredményei is érdekesen alakultak: a veszteségeknek 1996-ban lett vége, ám csupán egy rövid időszakra, 1999-ben újra közel 190 milliós mínusszal zárta az évet. A cég a nagy vállalati ügyfelek exkluzív biztosítója kívánt lenni – sokáig ügyfelének tudhatta például a Molt -, a lakossági ügyfelek az első, 1993-as vezérváltás után kerültek a fókuszba. Tömeges megnyerésükhöz nem volt azonban ügynöki hálózat, hiányzott továbbá a gépjármű-biztosítás. Közben pedig lassacskán elpártoltak a nagy ügyfelek. Az idei 2,3 milliárdos díjbevétel után a jövő évit 3 milliárd forintra tervezik, s az ez évi 180 milliós veszteség után most jövőre nullszaldót jósol a cég. A veszteséget illető várakozás egybecseng a Balogh féle vezetés terveivel, ám az jóval magasabb, 3,7 milliárdos díjbevétellel számolt.

TŐKEKÉRDÉS. “A biztosító hálózatának fejlesztése valóban friss tőkét kíván, és azt a Groupama szükség szerint rendelkezésre is bocsátja majd” – felel Arnaud Sassi arra kérdésre, ami a két korábbi vezérigazgató erőforrás hiányra utaló panaszát firtatja. Balogh kinevezése előtt a tulajdonos a következő öt évre 4 milliárd forintot ígért, igaz, a döntést hozó nemzetközi igazgatót nem sokkal később eltávolították. Forrás azután nemigen csordogált, piaci szakértők akkor egyenesen azt jósolták, hogy így a társaság csupán egy-másfél évi vegetálására lesz képes. Minthogy pedig a meghirdetett új stratégia a hosszú távú, lassú, lépésenkénti fejlődést hangsúlyozza, amit ma a hazai piacon nem sok biztosító választana, szakértőkben máris felmerült a gyanú: a Groupama vajon nem eladni készül-e az Európát?

Az elmúlt időszak valójában egy komoly fiaskóval szolgált: nem készült el a szeptemberi határidőre – sőt azóta sem – a biztosító márciusban megrendelt új informatikai rendszere. Balogh Tibor tevékenységének egyébként kedvező piaci megítélésében ez az a pont, ahol a cégen kívüli piaci szakértők kissé felvonják szemöldöküket: szerintük naivitás volt azt hinni, hogy fél év alatt egy ilyen beruházást tető alá lehet hozni.

Mindenesetre előfordulhat, hogy az egy hete történt fordulatot követően már a jövő héten ismét új időszámítás veszi kezdetét a biztosítónál. Kérdés, hogy a vizsgálat után változtat-e a döntéseken a Groupama. Balogh Tibornak mindenesetre továbbra is szép számmal vannak biztosítós ötletei. Azt már eldöntötte azonban, hogy a korábban alapított, a piac egyik legnagyobbjának számító egykori saját biztosítási brókercégét – amelyet eladott, de még él rá a visszavásárlási opciója – hagyja új, saját útján járni, oda biztosan nem tér vissza.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik