Gazdaság

Interjú L. Dennis Kozlowskival – Tavaszra fellendülés

A recesszió óriási lehetőség mindazok számára, akik cégfelvásárláson törik a fejüket - állítja a Magyarországon is érdekelt hatalmas amerikai integrált vállalat, a Tyco International vezérigazgatója.

Nemrégiben a Business Week a következő alcímmel jelentetett meg egy cikket: “Sok vállalatvezető még csak nem is hallotta a Tyco vezérének, Dennis Kozlowskinak a nevét – mindaddig, amíg fel nem vásárolta a cégét”. Van valaki, akinek Magyarországon meg kellene tanulnia az Ön nevét?

Interjú L. Dennis Kozlowskival – Tavaszra fellendülés 1– Bővíteni szeretnénk a Magyarországon már működő érdekeltségeink tevékenységét, amihez azonban nincs feltétlenül szükségünk felvásárlásokra. Persze időről időre felmerülnek ilyen lehetőségek. Szívesen meghallgatunk minden ajánlatot, elsődleges célunk mégis inkább az, hogy a már meglévő egységeinket bővítsük, új termelőüzemeket és munkahelyeket hozzunk létre.

– Milyen ágazatokban?

– Elsősorban az elektronika, valamint az egészségügyi berendezések területén. Szeretnénk azonban kiterjeszteni a Tyco Capital tevékenységét is Magyarországra. Megvizsgáljuk, hogy a Tyco széles spektrumú tevékenységéből mit hozhatunk ide. Ennek szellemében tervezőcégünk jelenleg is elemzi, miként növelhetné itteni jelenlétét. Mi elsősorban stabil és jövedelmező, hosszú távon is sikeres vállalatokra vágyunk. Belföldi munkaerőt akarunk alkalmazni, amelyet magyarok, nem pedig külföldről importált “expatok” irányítanak.

– Hogyan látja a jelenlegi világgazdasági recessziót: mint mély válságot vagy mint óriási felvásárlási lehetőséget?

– A Tyco számára ez egy hatalmas lehetőség. Mi még a recessziós időszakokban is képesek voltunk növelni üzleti tevékenységünket, mert egészségügyi berendezéseket gyártó üzletágunk nem függ közvetlenül a gazdasági konjunktúrától. Biztonságtechnikai részlegünk rendelésállománya jelenleg nagyobb, mint bármikor korábban volt, hiszen hatalmas kereslet mutatkozik az ilyen termékek iránt. Bevételeink 60 százaléka egyébként a szolgáltatásainkból származik. A Tyco Capital például a bankokéhoz hasonló hitelezési tevékenységet folytat. Ahonnan a hagyományos pénzintézetek recessziós időszakban kiszorulnak, ott számunkra új lehetőségek tárulnak fel. Emellett nyilván megnyílik majd a lehetőség néhány vállalat felvásárlása előtt is. Ezek a cégek csak nyerhetnek azon, ha integráljuk őket a Tycóba, hiszen nálunk az idén 5 milliárd dollárnyi friss pénz halmozódott fel. Ennek egy részét mindenképpen akvizíciókra fogjuk elkölteni.

A Kozlowski-féle metódusA Tyco évente jóval több mint 100 vállalatot vásárol fel. Dennis Kozlowski vezérigazgató közvetlen munkatársaiként hat szakember mintegy házi befeketetési bankként működik: hihetetlenül gyors döntéseket hoznak, azok átlagosan hat hetet vesznek igénybe, a bankoknál szokásos hat hónappal szemben. Tevékenységük a Business Week szerint a következő öt lépésből áll:

1. TERVEZÉS.

A Tyco minden évben több mint 1000 lehetséges felvásárlási célt vesz górcső alá, a lakásbiztonsági rendszerekkel foglalkozó cégektől az olyan nagy falatokig, mint az Egyesült Államok harmadik legnagyobb áruhitel-szolgáltatója, a CIT. A legjobb ötletek általában a Tyco operatív menedzsereitől származnak.

2. AL APVIZSG A. Minden lehetséges felvásárlást a Tycón belül a célponthoz legközelebb álló tevékenységet végző egység szakemberei véleményeznek abból a szempontból, hogy a cég beilleszthető-e a Tyco-holding rendszerébe. Az ügyletek fele már ebben a stádiumban kútba esik.

3. ÁTVILÁGÍTÁS. A Tyco titoktartási nyilatkozatot ír alá a kiszemelt vállalattal; soha nem megy bele ellenséges felvásárlási akcióba. Egy elemzői csapat darabokra szedi a főkönyveket és a gyártási folyamatokat. A “jelöltek” további 40 százaléka itt vérzik el.

4. TÁRGY ALÁSOK. Minden megállapodásnak azonnal nyereséget kell hoznia a Tyco számára. Ha a felvásárolandó célvállalat ára e fölé a pont fölé emelkedik, a Tyco eláll vételi szándékától.

5. VÉGREH AJTÁS. Amint a megállapodást tető alá hozták, a Tyco operatív gárdája átalakulási tervet dolgoz ki a jövevény cég számára. Alapszabály: a terv végrehajtása a szerződés életbelépésével megkezdődik.

– A Business Week értékelése alapján most a világ legagresszívabb CEO-jával ülök szemben. Mi a titka az Ön és cége hatékony működésének?

– Nem ismerjük a bürokráciát, nálunk nagyon kicsi a vállalati vízfej. Azok a cégvezetők, akiken az üzlet múlik, jutalékot kapnak: minél jobban csinálják a dolgukat, annál többet. Így azután jól csinálják… Folyamatosan összevetjük az üzletágak hatékonyságát, ezáltal az érintettek világos képet kapnak arról, hogy mi a legjobb megoldás egy másik ágazatban, vagy egy másik országban ugyanabban a tevékenységi körben.

– A Hewlett-Packard és a Compaq bejelentett fúziója után ismét felmerült, vajon a fúziós és felvásárlási hullámok nyomán valóban hatékony szervezetek jönnek-e létre. Az Ön véleménye szerint tényleg költséghatékony megoldások születnek?

– Mindig nagyon nehéz olyan vállalatokat egyesíteni, amelyek külön-külön sem mennek valami jól. Bár nem vagyok a téma szakértője, úgy tudom, hogy mind a HP-nek, mind a Compaqnak megvan a maga baja. Ám ha két vállalat jól teljesít, mindkettőt megfelelően vezetik és prosperálnak, akkor számukra az egyesülés azt jelenti, hogy a saját standardjaikhoz igazíthatják egymás tevékenységét: ez az igazi fúziós lehetőség! Két gyönge cég egyesítése igencsak komoly kihívást jelent a vállalatvezetés számára, ha abból valami kézzelfogható eredményt akar kihozni.

– Mi a személyes prognózisa az Egyesült Államok és a világgazdaság recessziójával kapcsolatban: rövid lesz a visszaesés, vagy hosszabb ideig várnunk kell a fellendülésre?

Interjú L. Dennis Kozlowskival – Tavaszra fellendülés 2– Vitathatatlan a visszaesés: az ipari termelésben ez már szeptember 11-e előtt is érzékelhető volt, a terrortámadás után pedig átterjedt a fogyasztásra is. Véleményem szerint mérsékelt visszaesés elé nézünk, amelyet – ha szerencsénk lesz – tavaszra felvált a fellendülés. Köszönhetően egyebek mellett a kormányzat által bevezetett, korábban soha nem látott mértékű gazdaságélénkítő intézkedéseknek, valamint annak is, hogy a Fed csökkentette az irányadó kamatokat. A tőkepiac is erősödik, s ennek a piacnak tipikusan legalább hat hónapra van szüksége ahhoz, hogy a recesszió után magához térjen.

– Mi a véleménye: a New Yorkot és Washingtont ért terrortámadás-sorozat lelassítja majd a globalizáció folyamatát, avagy – dacára tragikus voltának – ez csak egy múló epizódnak bizonyul majd?

– A terrortámadások mindenképpen megváltoztatták az üzleti gyakorlatot. Mindenki óvatosabbá vált, mindenki további terrorcselekmények lehetőségével számol. Meg kell tanulnunk ezzel az érzéssel együtt élni. A jövőben a cégek és az államok többet költenek majd elektronikus biztonságra, felügyeleti rendszerekre, többet fordítanak majd védelmi kiadásokra. A gazdaság azonban halad a maga útján, az üzlet megy tovább…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik