Gazdaság

Verseny a lakáshitelek piacán – Kamatszüret

Újabb és újabb kamatcsökkentéseket jelentenek be a bankok a lakáshitelfronton, ám az igazi versenyt egyre inkább más terepen vívják.

Egyfajta őszi “leárazás” kellős közepén érezheti magát az, aki szabadságáról hazatérve veti bele magát a piacon egyre nagyobb választékban elérhető lakáshitelek kamattáblázatainak tanulmányozásába. Ráadásul azokban olyan számokat talál (lásd külön írásunkat), amelyekről akár még másfél évvel ezelőtt is csak álmodhatott. A pénzintézetek nem csupán az államilag támogatott hitelek kamatfeltételeiben ígérnek sorra egymás alá, de a piaci kölcsönök átlagára is lefelé araszol, ezzel párhuzamosan pedig továbbra is dinamikusan bővül a lakossági ingatlanhitelek állománya. A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint januártól júniusig több mint 50 milliárd forintnyi lakáshitelt helyeztek ki a bankok, az állami támogatások tavaly év eleji módosítása óta azonban még látványosabb a bővülés: csaknem megduplázódott az ingatlanhitelek összértéke. A kereslet dinamikája ráadásul alig lanyhul, a Földhitel- és Jelzálogbank (FHB) vezetői által idézett felmérés szerint egymillió hazai háztartás gondolkozik azon, hogy a közeli években változtat lakáshelyzetén, s 60 százalékuk ezt (részben legalábbis) hitelből kívánja megoldani, ami legalább 600 ezer potenciális kölcsönfelvevőt jelent.

Hol az alja? Verseny a lakáshitelek piacán – Kamatszüret 1Az FHB szeptember elsejétől az úgynevezett kiegészítő kamattámogatású jelzálogkölcsön kamatát 6,2 százalékról 5,5 százalékra mérsékelte, ami még – a pénzintézet kockázatait mérséklő – a 1,5 százalékos, hitelfedezeti életbiztosítást tartalmazó kezelési költséggel együtt is csak 7 százalékos díjat jelent. Hajszálra ugyanekkora mértékűre “szabta” saját, hasonló konstrukcióját a CIB Bank is, igaz, itt a kezelési költség nem tartalmazza az ingyenes biztosítást. Az FHB és a CIB azonban csak követte az augusztus elsején lépő OTP Bankot, a pénzintézet akkortól 5,75 százalékos kamat és 1,75 százalékos költség, azaz összesen 7,5 százalékos éves díj mellett adja ugyanezt a kölcsönt, amelyet persze a tekintélyes, 6,5 százalékos állami támogatás “varázsol” ilyen olcsóvá. Ez a kedvezmény kizárólag új lakást építő vagy vásárló, gyermekes vagy gyermektelen házaspárok, illetve utódaikat egyedül nevelő személyek számára jár, a törlesztés első 20 évében. A szintén állami támogatás mellett adott, használt lakásra, bővítésre vagy korszerűsítésre is igénybe vehető, általános állami kamattámogatású jelzálogkölcsönöknél is látványos a kamatmérséklődés, ezeket a hiteleket 4-5 százalékponttal magasabban, az FHB-nál például – ötéves kamatperiódus esetén – 9,6 százalékon lehet elérni.

Az OTP az elmúlt hetekben “robbantott” a piaci, tehát nem támogatott hitelek piacán is, amikor egy merész húzással, 3,5 százalékponttal, 12,5 százalékra faragta le a kamatot.

KAMATZUHANÁS UTÁN. A piaci szereplők most úgy vélik: a nagymértékű kamatcsökkenések időszakának vége, a hitelek ára olyan alacsony szintre esett, ahonnan – továbbra is erős keresletet feltételezve – aligha van lejjebb. “A kiegészítő kamattámogatású kölcsönök esetében most már csak tizedszázalék-pontokban mérhető mérséklődést várunk, s a piaci hiteleknél is legfeljebb 1-2 százalékpontos esés prognosztizálható” – vélekedik Gyuris Dániel, az FHB vezérigazgatója, aki szerint az állami támogatás múlt év eleji bevezetése nyitotta ki a piacot. A 8 százalékos állami “mankóval” ezen a speciális területen sikerült előrehozni a pénzromlás ütemének mérséklődését, a kereskedelmi bankok pedig kénytelenek voltak beszállni a versenybe. A lakáshitel-piac új időszámításának kezdetén a korábban a tekintélyes infláció és a földhivatali bürokrácia miatt magas szinten, 23-25 százalékon megrekedt kamatok tehát erőltetett ütemben mérséklődtek a mostani 15-17 százalékos szintre, ezzel azonban valószínűleg elérték az alsó korlátjukat. Megerősíti ezt az OTP Bank szakembere is. Oszlányi Zsolt ügyvezető igazgató szerint a kamatcsökkenés lelassul, a támogatott hitelek esetében körülbelül a mostani 7 százalékon állapodik meg, a piaci kölcsönöknél pedig nem megy lejjebb a 9-11 százalékos sávnál. “Most már csak optikailag létezik kamatverseny” – mondja erre Katona József, a CIB Bank lakossági üzletágának vezetője, aki szerint a lefele tartó licit egyre inkább a látványkeltés kedvéért folyik. A tét az, hogy melyik pénzintézet, hogyan tudja a másiknál jobban “eladni” a kamatok és az egyéb költségek összességéből kikevert számot, amely igazából legfeljebb majd csak néhány tized százalékponttal tér el a másikétól.

“A lakáshitelek kamatainak esetében két korlát van” – magyarázza Oszlányi Zsolt. Alulról az a meghatározó, hogy milyen áron tud a bank pénzt gyűjteni, felülről pedig az, hogy mennyit hajlandó még fizetni az ügyfél a kölcsönért. Mivel pedig ezek a hitelek, az egyszeri jelentős hitelelbírálati, ingatlanértékelési költségek, a tekintélyes adminisztrációs és élőmunka-kiadások miatt a legdrágábbak a bankok számára, a jelenlegi 10-11 százalékos lakossági forrásgyűjtési költséget alapul véve 16 százalékos kamatszinten is alig hoznak valamit a konyhára. A kereskedelmi bankok többsége tehát már nem képes ennél többet lefaragni a hitelek árából, legfeljebb abban bízhat, hogy a csökkenő infláció mellett képes lesz olcsóbb forrásokhoz jutni és így nagyobb hasznot elkönyvelni.

Augusztusban ebben a kényes helyzetben “robbantot” az ingatlanhitel-piacon is agresszív terjeszkedésben lévő OTP Bank: 3,5 százalékponttal, 12,5 százalékra mérsékelte az állami támogatás nélküli lakáshiteleinek kamatát. Alig titkoltan arra vállalkozott tehát, hogy a piacszerzés érdekében minden egyes kölcsönügyletén veszít. A veszteség persze csak viszonylagos, ami az OTP csoport jelzálogbankjának néhány hónapon belül várható megnyitásával rögvest jelentős nyereségbe – egyes piaci szereplők szerint extraprofitba – fordul. Akkor ugyanis a mostani hitelállományt a jóval olcsóbb, ráadásul állami támogatást is élvező forrásokat gyűjtő új pénzintézet veszi át. Mivel “csereügyletre” – saját jelzálogbank híján – a többi versenytárs nem képes, valószínűleg tovább folytatódik a kamatversenyben élén álló OTP Bank lakáshitel-piaci diadalmenete. Becslésesek szerint a hitelállomány idei növekedéséből a legnagyobb hazai bank 50-55 százalékot, az FHB 15-20 százalékot, a CIB pedig 15 százalékot mondhat magáénak, a maradékon osztoznak a többiek.

Verseny a lakáshitelek piacán – Kamatszüret 2MÉZESMADZAG. Szakértők szerint az ingatlanhitelek hazai piaca rövid időn belül kétpólusúvá válhat. Egyik oldalon az OTP-csoport, a másikon pedig az FHB köré szerveződő, az állami jelzálogbank termékeire építő kereskedelmi bankok küzdenek majd egymással. A verseny fő terepe pedig nem a kamatok világa lesz, hanem azoké a járulékos szempontoké, amelyeknek már most is egyre nagyobb szerepük van. Oszlányi Zsolt állítja: ezeknél a magasabb összegű ügyleteknél az ügyfelek nemcsak a kamatokat nézik árgus szemmel, de az egyéb költségeket is, és habozás nélkül elhagyják a saját számlavezető bankjukat, ha “átellenben”, a konkurens fiókban kedvezőbb feltételeket látnak. Az ügyvezető igazgató szerint tehát előbb vagy utóbb beindul a költségverseny a bankok között, de rugalmasságban, az elbírálás gyorsaságában és a termékfejlesztésben is vetélkednek majd egymással. Ennek jegyében az OTP például nyáron azzal próbált újabb ügyfeleket magához csábítani, hogy enyhített a legtöbbször minimálbéren bejelentett “kényszervállalkozók” hitelbírálatán, általánossá tette az egyszerűsített hitelbírálatot. Ezentúl csak három hónapos munkaviszonyt igazoló dokumentumot kérnek, a havi törlesztő részletet az ügyfél határozza meg, függetlenül a hivatalos havi jövedelmétől. “Eleinte csak a támogatott hiteleknél vezettük be, most kiterjesztettük az összes lakáshitelre ezt a könnyítést. Azt tapasztaltuk ugyanis, hogy alig növekedett az átlagos hitelösszeg, az ügyfelek tehát nem vállaltak meggondolatlanul óriási terheket” – magyarázza lépésüket Oszlányi Zsolt. A CIB-nél szintén úgy látják, hogy a költségek mérséklésével, a változó kamatozású konstrukciókkal, az előtörlesztés megkönnyítésével tudnak majd ügyfeleket szerezni, illetve azzal, hogy lehetővé teszik a hitelek más bankhoz történő áttelepítését vagy éppen egy más pénzintézetnél megindított kölcsön befogadását.

Az FHB-nál is úgy vélik, hogy a piaci verseny finomabb szakasza következik. Sokat várnak például attól a most bevezetett újítástól, hogy a futamidő első három évében az ügyfeleknek lehetőségük lesz 30-40 százalékkal csökkentett összegű törlesztésre, és azon is dolgoznak, hogy a korábbi átlagosan 6 hetes átfutási időt lerövidítsék. Gyuris Dániel tájékoztatása szerint ebben máris sikerült javítani: a teljes dokumentáció beadásától számítva 2-3 hét múlva pénzhez jut az ügyfél.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik