Gazdaság

FigyelőBarométer – július 25.

Matricás lesz az összes állami autópálya, a kapukat leszerelik (-1). Kedvezőtlenül érinti a forint erősödése az idegenforgalomban és az exportban érdekelt vállalatokat (-1). Összehangoltan folytatódik a zsebszerződések elleni hadjárat (0). Süllyed a FigyelőBarométer.

FigyelőBarométer – július 25. 1Ha én kapu volnék az autópályán, akkor már rég szöget ütött volna a fejembe, hogy miért tartozom a kisebbséghez, amelynek nincsen kereke. S most, a kormány döntése nyomán igazolva látnám ezt. Mennyivel egyszerűbb lenne simán átgurulni a majdani schengeni határra, ahol új, izgalmas munkakört szánnak nekem. Ámbár az talán elbizonytalanítana, hogy a szakértő szerint ennek betöltésére alkalmatlan vagyok, mert nem erre képeztek ki. Talán átképzéssel? Mindegy, emiatt fájjon a döntéshozó feje. A jelenlegi helyzet sem tartható: a kormányfő az ő szerda reggeli rádiójában azt állította, hogy korlátozom a szabadságot, mert megállítom az autókat. Hát a szabadság, az szent, az megér kétmilliárdot, plusz a járulékos költségek. Meg a figyelőrendszer, ami majd az autópálya-matricába épített jeladó segítségével fog ellenőrizni – hogy pontosan mit, azt nyilván a szabadságra kínosan ügyelve fogják eldönteni és nyilvánosságra is hozni. Akinek még ennél is nagyobb szabadság kell, az majd bliccel: nincs matrica, nincs jel.

Mondja el véleményét!Ön szerint milyen a gazdaság hangulata? Merre mozdítaná el a FigyelőNet Gazdasági Barométerét? Nézzen be a Kávéházba, és szóljon hozzá a vitához!

Kattintson ide!

Ha én idegenforgalommal foglalkoznék, akkor a kormányt potenciális ügyfelemnek tekinteném, és megkérdezném tőle, hol él, honnan érkezett. Tenném pedig ezt azután, hogy amikor a forint erősödése miatt segítséget kérnék, a Gazdasági Minisztérium velem foglalkozó helyettes államtitkára azt tanácsolná, kössek árfolyam-kockázati biztosítást. Nagyon meglepődne, amikor hallgatni akarnék rá, és kiderülne, hogy ilyen biztosítás Magyarországon nem létezik. Ha én pénzintézet lennék, talán én is azt mondanám erre, hogy tessék határidős devizaügylettel védekezni, alkalmanként pár százezer euró forgalom fölött már megéri. Az egyszeri veszteség meg már megvan, azt le kell nyelni. És amíg ezt magyaráznám, csak egészen diszkréten dörzsölném a kezem amiatt, hogy én jól jöttem ki a sávszélesítésből. Nem úgy, mint az exportra termelő vállalatok hatvan százaléka, amelynek már eleve tíz százalék alatt volt a nyereségrátája. A Gazdasági Minisztériumban munkacsoport foglalkozik a forint erősödésének kedvezőtlen hatásaival és dolgoz ki javaslatokat.

Ha én munkacsoport lennék, most szezonom lenne. Éppen alakult egy olyan is, amelyiknek a tagjai közül négy miniszter. Ez hangolja össze a zsebszerződések felszámolására tett lépéseket. Dér és dúr. Ha én állam lennék, most úgy látszana, mintha csak állnék: egyik kezemben a Nemzeti Földalap a zsebszerződéses földekkel, másikban a sok szövetkezeti külső üzletrész, amit vettem magamnak. Még össze sem csaphatom a kezem, hogy hát én ezekkel mihez kezdjek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik