Gazdaság

A Gönczi és Fia Kft. tulajdonosai – Teli tartállyal

Gönczi Imre és fia közel tíz éve alapított kis családi vállalkozása mára milliárdos forgalmú cégcsoporttá fejlődött. Ráadásul egy nem éppen divatos szektorban: a nehéziparban.

Ifjabb Gönczi Imre még javában a Budapesti Műszaki Egyetem gépészmérnöki karán tanult, amikor közös kft.-t alapított édesapjával. A már a hetvenes évek elejétől kisiparosként dolgozó idősebb Gönczi aztán az egyetem elvégzése után feltette a fiának a “nagy kérdést”: akar-e az egyébként egyre inkább prosperáló cégben megmaradni, vagy önállósítja magát, s mint gépészmérnök a saját útját járja? A fiú az előbbi mellett döntött, s ezt ma sem bánja, bár akkor a családban ezzel az elhatározásával nem okozott osztatlan sikert. Az édesanyja ugyanis – látván, hogy férje milyen sokat dolgozott életében – aggódott egyetlen fiáért, nem akarta, hogy hasonlóan leterhelje magát. Még próbaidőt is kikötöttek, hogy annak letelte után kelljen csak végleg eldöntenie, “nyakába veszi-e” az apja által elindított vállalkozást, vagy harag nélkül elválnak.

A Gönczi és Fia Kft. tulajdonosai  – Teli tartállyal 1LAKATOSKÉNT KEZDTE. “Rázúdítottam mindent, csak a háttérből figyeltem. Nagyon jól végzi a munkát, mindinkább leveszi a vállamról a terheket” – nyilatkozik fiáról elégedettséggel az egyébként igencsak maximalista idősebb Gönczi. A közös cégük 1991-es indulásakor még alig néhány millió forint árbevételű társaság mára 5 vállalkozásból álló, milliárdos árbevételű cégcsoporttá fejlődött. De az ifjabb Gönczi is úgy érzi, helyesen döntött a családi vállalkozás mellett, s arra törekszik, hogy legalább olyan sikeres üzletember legyen, mint az apja. S úgy tűnik, a fiatal gépészmérnök képességeit nemcsak családon belül ismerik el. Egy német multinacionális társaság nemrégiben átvilágította a céget – amelyet a családi alapokon nyugvó nagyvállalkozás kategóriába sorolt -, és arra a megállapításra jutott, hogy az utódlás kérdése szakmailag is megoldott.

A lakatosi végzettséggel rendelkező idősebb Gönczi Imre harmincas éveinek derekán döntött úgy, hogy az akkoriban elismert alkalmazotti lét helyett inkább kisiparosként próbál megélni. Voltak is emiatt kellemetlen pillanatai a fiának – még a nyolcvanas években is, a gimnáziumi tanulmányai alatt – lévén, hogy az osztályfőnöke, aki egyben a XII. kerületi párttitkár is volt, “osztályidegenként” kezelte. A kezdetektől tartály- és acélszerkezet-gyártással foglalkozó kisiparos 1992-ig Budapesten tevékenykedett, de a kft. megalakulását követően rövidesen kinőtték a fővárosi üzemet. Ráadásul jobban is tudtak vidéken érvényesülni, hiszen a munkaerő olcsóbb volt. Ezért 1992-ben Kunhegyesen megvettek egy üzemet, ahová letelepítették a gyártást, majd 1995-ben szert tettek még egy másik egységre.

Apa és fia leginkább arra büszke, hogy a tíz-éves fennállását éppen a napokban ünneplő közös vállalkozásuk a magyar tartálygyártás és a hozzá kapcsolódó szolgáltatások terén piacvezető. Legnagyobb előnyüknek – a versenyképes piaci ár mellett – rugalmasságukat, gyorsaságukat tekintik. Ha kell, akár 24 órát is képesek egyhuzamban dolgozni, de a napi 12-14 óra szinte általános, ezért is mondják, hogy a strapabírás mindkét Gönczi alaptulajdonsága. A megbízhatóság, a pontosság szintén alapkövetelmény ezen a piacon, hiszen – mint mondják – ezek hiányában ma már nem lehet megrendelőt találni. Munkájuk minőségét mindig is fontosnak tartották: termékeik nyugat-európai színvonalon készülnek, a legszigorúbb környezetvédelmi előírásoknak is megfelelnek, cégeik több európai és tengerentúli minőségtanúsítvánnyal is rendelkeznek. Mindezt megerősíti Barkó Zoltán, a Shell Gas Hungary Rt. értékesítési műszaki vezetője: “A megrendeléseinknek mindig határidőre, magas színvonalon tesznek eleget, elérhetőek és kitűnő kapcsolatokkal rendelkeznek. Minden feltétel adott, hogy a vevő úgy érezze magát, körülötte forog a világ” – mondja elismerően a Gönczi és Fia Kft. két tulajdonosáról.

A következő évek legnagyobb feladatának azt tartják, hogy hazai piaci pozíciókat és elért minőséget átültessék Közép- és Kelet-Európa más országaira is. Ennek első lépéseként megnyerték az OMV-nek a régióra kiírt beszállítói projektjét. A Shell Gas Hungary Rt. pedig a négyéves üzleti kapcsolat kedvező tapasztalatai alapján támogatja a Gönczi és Fia Kft.-t abban, hogy a világ félszáz országában jelen lévő Shell központi beszerzési tenderén is induljon.

BIRKAPÖRKÖLT. Sem az idősebb, sem a fiatalabb Gönczi nem ideges típus; mint mondják, minden vállalkozásnál adódnak problémák, emiatt azonban nem szabad “bepánikolni”. Az a legrosszabb, ha egy lejtmenet esetén elkeserednek a cégvezetők, akkor már semmi sem menti meg a vállalkozást a csődtől. Az ő kft.-jük is volt már nehéz anyagi helyzetben, de kilábaltak. Olyan eset viszont még nem fordult elő eddig velük, hogy ne tudták volna, miként lehet felfelé menni, kijutni a kellemetlen helyzetből. S a cég 10 év alatt szépen gyarapodott, ráadásul külső forrás nélkül. “Még sohasem kényszerültünk arra, hogy banki hitelt üzleti alapon felvegyünk” – mondja büszkén az apa. A fejlődéshez viszont rengeteg pénz kellett; külső forrás híján saját fogyasztásukat tartották keretek között, hogy a haszon nagy részét visszaforgathassák a vállalkozásukba. A gyártás igen költséges folyamat, nem véletlen, hogy ma mindenki sokkal inkább kereskedni akar, nem szívesen vág bele a termelésbe, különösen nem, ha nehéziparról van szó. “A gyártáshoz drága gépek kellenek, amelyek megvételén viszont nem szabad gondolkozni, hiszen aki először lép, második már soha nem lehet” – mondja az idősebb Gönczi.

idősebb Gönczi Imre 62 éves, Kunhegyesen született, s ott töltötte gyermekkorát is. Lakatos szakmunkás bizonyítványt 1959-ben szerzett, majd a Bánki Donát Műszaki Főiskolán végzett műszaki tanfolyamot. Kezdetben alkalmazottként dolgozott, 1974 óta viszont kisiparos. Felesége nem aktív.

ifjabb Gönczi Imre

Budapesten született, 32 éves, nőtlen. Az óbudai Árpád Gimnáziumban érettségizett 1987-ben, gépészmérnöki diplomáját pedig 1993-ban vette át a Műegyetemen.

A Gönczi és Fia Lakatosipari Kft.-t 1991-ben alapították. A cégcsoporthoz tartozik az Autogáz Hungária Kft., a Havária 2000 Kft., a PV-Plan Kft. és az Ungaro Serbatoi Kft. is.

A nem egyszer éjszakába nyúló munka ellenére mindkét Gönczi azt vallja: azért dolgoznak, hogy bizonyos szórakozást is megengedhessenek maguknak. Az apa 30 éve vadászik, fia pedig vitorlázik, főleg a Balatonon, vagy ha ideje engedi, akkor a tengeren.

Mivel eddig szinte minden pénzüket a cégbe kellett invesztálniuk, ma sem élnek luxuskörülmények között, minden vagyonuk a családi vállalkozásban van, de ennek inkább az előnyeit élvezik. “Néha ugyan keményen meg kell küzdenem az apámmal, de ez mégis könnyebben megy, mint egy idegennel” – állítja a fiatalabb Gönczi, aki egyébként a családi cég egyetlen terhének azt látja, hogy a magánéletben is gyakran téma az üzlet. “A cégcsoport családias jellegét erősíti a minden év végén a kunhegyesi üzemben megtartott birkapörkölt vacsora is” – mondja Bea Zsolt gazdasági igazgató. Ekkor Gönczi mama felügyelete mellett készül az étel, s lehetőség van a segédmunkástól a gyárigazgatóig mindenkivel személyesen találkozni.

CSOPORTSZINTEN. A Gönczi és Fia Kft. alaptevékenysége ma is benzin-, gáz- és légtartályok, nyomástartó edények és acélszerkezetek gyártása, azok helyszíni telepítése és építése benzinkutakhoz, üzemanyag-szállító autókhoz. Ma már a kft. a gyártás mellett tervezéssel, javítással, karbantartással is foglalkozik. A csoporthoz még további négy vállalkozás tartozik. Az egyik benzinkutakhoz gázkutak építését, javítását végzi, a másik nyomástartó berendezések műszaki tervezésével és projektmenedzsmenttel foglalkozik, a harmadik tevékenységi köre gáz- és olajipari berendezések felügyelete, időszakos vizsgálata, hibaelhárítás. A negyediket, egy olasz-magyar vegyes vállalatot, a világ egyik legnagyobb autógáztartály-gyártójával 1999-ben hoztak létre. A cégcsoport mintegy 250 alkalmazottat foglalkoztat, s tavaly a nettó árbevétele már meghaladta az egymilliárd forintot. Így aztán nem csoda, hogy a PB-gáztartályok gyártásában a Gönczi és Fia Kft. piacvezető, állításuk szerint részesedésük meghaladja a 80 százalékot. A hibaelhárítással foglalkozó, országos lefedettségű vállalkozásuk üzleti partnerei között ott vannak a legnagyobb multik is.

A télen felborult egy nagy gázszállító kamion, még a tűzoltók sem mertek hozzányúlni, nehogy felrobbanjon. A Göncziéknél foglalkoztatott szakembereknek azonban sikerült a problémát megoldaniuk. A vállalkozás ellátna ezzel a szolgáltatással több nagyobb céget is, azok közül azonban – mint ifjabb Gönczi hangsúlyozza – még nem mindegyik ismerte fel, hogy mennyire fontos lenne a gáz- és olajipari berendezések felügyelete, időszakos vizsgálata. “Csak nehogy tragédia történjen, mert akkor már késő lesz” – hangzik a figyelmeztetés.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik