Gazdaság

Bécsi vigasságok – Mi szem-szájnak ingere

Bécs szívében megnyílt a Múzeumi Negyed, a világ egyik legnagyobb kulturális központja.#<# Az egykori udvari istállók barokk homlokzata mögött számos régi és új épületben múzeumok, rendezvényi csarnokok, kulturális és tudományos intézmények, s nem utolsósorban éttermek sokasága várja a vendégeket. Bécsi vigasságok – Mi szem-szájnak ingere 1Itt van többek között a Bécsi Műcsarnok, a világhírű Leopold Múzeum, a Ludwig Alapítvány Modern-Művészetek Múzeuma, az Építészeti Központ, a Dohánymúzeum. A palettát színesíti egyebek mellett egy kis, autonóm kulturális intézményeket szolgáló labor, egy három stúdióból álló modern táncművészeti központ, egy gyermekszínház, egy digitális médiával foglalkozó központ és a Zoom Gyermekmúzeum.

A Múzeumi Negyed képét meghatározó bejárati épület eredetileg udvari istállónak épült Johann Bernhard Fischer von Erlach, a bécsi városképet máig meghatározó építész tervei alapján. Az 1925-ben elkészült komplexum jó részét 1921-től vásárvárosnak használták. A Múzeumi Negyed építéséről szóló vita az 1980-as évek elejétől tíz éven át tartott, s eredetileg csak a szemben elhelyezkedő két intézmény, a szépművészeti és a természettudományi múzeum kiállítási területét akarták bővíteni.

A terveket a nyilvános viták nyomán sokszor megváltoztatták. Az építkezés 1998 tavaszán kezdődött meg, és a közelmúltbeli hivatalos megnyitás ellenére még nem ért véget: a Fischer von Erlach tervezte főépület renoválása és az ugyancsak régi épületben helyet kapó Gyermekszínház kialakítása csak jövőre fejeződik be.

A Múzeumi Negyed hasznos területe 610 ezer négyzetméter, ebből 53 ezer közvetlenül a kultúráé. Évi 1,1 millió látogatót várnak ide, a szakértők szerint ezek közül legalább 300 ezer a Leopold Múzeumot keresi majd fel. Az építési költség összesen 2 milliárd schillinget tett ki, az osztrák állam 1,6 milliárdot, Bécs városa 400 milliót adott a célra.

A Múzeumi Negyed a legjobban a bécsi földalattival közelíthető meg. Aki mégis az autó mellett dönt, annak a komplexum garázsa kora reggeltől éjfélig tart nyitva. Önmagában a negyed ingyenesen látogatható, egységes közös belépő az intézményekbe nincs; a legdrágább a Leopold Múzeumba szóló jegy, amely 125 schillingbe kerül.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik